svars píše:
110ml metylu si myslim že bude málo, bylo by dobré zachovat 150ml což je minimální množství pro tuto reakci, molární poměr 3:1. (110g metylu = +-150ml) možná to tak Miloš myslí. Když dáš víc nic se neděje, je to plus. Rafinerky to valí s poměrem 15:1.Rychlej to sedá, rychlej se to čistí jenže ta spotřeba metylu je děsná a když nemáme reaktor co to oddestiluje zpátky, nevyplatí se to. S tím louhem je to těžký, záleží co máš za vzorek... psal sem nedávno, na jednu dávku sem potřeboval 16g/litr, ted co varim stačilo 5,5g... radši dělám titraci ale zase jak napsal HRANICKA, když dáš málo zjistíš to podle bílé vrstvy co tam budeš mít navíc, přidáš louhu, zatřepeš a zas čekáš.
A když dáš moc a uděláš z toho pudink, pomůže kyselina solná (chlorovodíková). Dnes definitivně potvrzena její neškodnost pro následnej provoz, nežere to po převaření železo ani zinek.
Pro jistotu jsem ten postup ještě trochu upravil:
Nechal jsem větší množství lehce přelouhovanýho esteru s nalitou naředěnou kyselinou na dně celej den, večer kyselinu ze dna odčerpal, pak 3x narychlo propral vodou (nalil kýbl vody, která si sedla na dno, pustil ke dnu kompresorem na 5 minut vzduch, aby se to pořádně promíchalo, následně ode dna usazenou vodu odčerpal a nalil čistou), pak se to vysedimentuje den dva,voda se odčerpe a ester "provaří".
Pak to ani nemá ten nakyslej zápach.
Mimochodem, zkušenosti jsou takové, že 11% metylu stačí možná s odřenejma ušima na řepku, ale když to obsahuje i sádlo, tak to stačit určitě nebude. Na směs 70% sádla s olejem toho spotřebuju tak 18%. Když nějakej metyl zbyde, odlije se a použije na další várku.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.