Vážení zkušení esterifikanti....

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
Peťus
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od Peťus »

Asi mate pravdu, chce to vic methylu, ale kdyz ja ten methyl nepoznam zdali v tom je ci ne (crazy). Kdyz si cichnu k methylu, tak nic necitim (rofl)
Uz jsem z tech srac... asi prefetovany.
Mam pocit jako bych ani nemel methyl...kdyz ho vleju do oleje (na slunci ohratem v cernem kanystru), tak to nic nedela a ani to netlakuje pri uzavreni a poradnem promichani. Teplotu oleje jsem sice nemeril, ale prst me v tom palel.
No, ale zase na druhou stranu tam asi nejakou reakci mam, protoze kdyz jsem ty me pokusy hodil do sklepa na schladnuti, tak to neztuhlo do puvodni podoby sadla, ale tvari se to jako prefiltrovany fritovaci olej: jako na obr. v tomto odkazu sklinka uplne vlevo:http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... c&start=30
Dnes to zkusim nafotit.
Mozna zkusim jeste pridat methyl a louh a necham to reste zreagovat.

To svars: kdyz delas pokysy v te PETce, tak jak to ohrivas? Na lunicku se to asi neohreje dostatecne, kdyz je pruhledna, ne?
Jo a co je presne ta titrace laicky?:) Na netu jsem sice neco nasel, ale moc mi to neni jasne. Jako, ze porad zkousis, pridat/ubrat atd.?
Dik
Mitsubishi Colt 1.8D 1987 s ohrevem a s dvemi nadrzemi. Ted Ford Galaxy 1.9TDI 66kW s ohrevem a s dvemi nadrzemi.
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

že je tam meřo a ne olej poznáš nejjednodušejc podle tekutosti, strčíš tam klacek, vytáhneš a koukáš, jak rychle to steče.
Na esterifikaci jsem teď sehnal velkej demižon, všechno je pěkně vidět, vejde se do něj celej 60l sud, nemá chybu! (noteeth)

nezředěnej metyl se drží na hladině, takže stav reakce je vidět. Poslední dobou ho ale ředím vodou na hustotu oleje, aby se to líp promíchalo a louh se v něm líp rozpustil.
Pozor, i hotovej ester se dá přebytkem louhu zkazit.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
djpeto
Přispěvovatel

Příspěvek od djpeto »

Petus, pet flasu zohrejes jednoducho. do umyvadla nechas natiect trochu teplej vody z kohutiku, zavres odtok a svacnes tam petku a pockas :)
EKOCar B100
#1:Octavia Combi '99 Black magic, AHF, EGRoff, TT-puky, 13000lm light.
#2:Octavia '97, modra metaliza, AGR,EGRoff,MAFoff
Peťus
Přispěvovatel

Příspěvek od Peťus »

to hranicka:
tak ted budes zahrivat demizon Letlampou, jo?:) To furt budes hledat vylitle spunty:)))

to djpeto:
jasne, ale to uz je pro me moc prace:) No, ale stejne, kdybych to tak udelal: nahral ve vode a nalil methyl s louhem, tak to pak zase musim dat do te vody aby se udrzela teplota pro dostatecnou esterifikaci, ne? A pokud jo, tak bych to musel porad hlidat
Mitsubishi Colt 1.8D 1987 s ohrevem a s dvemi nadrzemi. Ted Ford Galaxy 1.9TDI 66kW s ohrevem a s dvemi nadrzemi.
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Peťus píše:to hranicka:
tak ted budes zahrivat demizon Letlampou, jo?:) To furt budes hledat vylitle spunty:)))
V těchhle vedrech to stačí nechat na sluníčku. :)
Leeeroy
Nováček

Příspěvek od Leeeroy »

zdravim, tak sem konecne taky neco povaril, olej mam prejety pres hadru, jinak davam 150ml methanolu a cca 8g/l hdroxidu, ktery rozpustim v necelych 2deci vody, supnu do methanolu a pak do oleje, trepu s tim asi 3 min a necham na slunku

nake fotky:
z prvni varky asi 8l mi vyslo toto, pricemz v barelu byla cerna sracka a asi 2cm bily kolac,coz by me zajimalo proc se tam udelal a jestli takhle to ma vypadat, nijak to neperu , pac kdyz sem to smichal s vodou zakalilo se ot jeste vic
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us[/img]

a dneska rano sem dal dalsi varku a vypada to takhle, zajima me kdy poznam ze uz to skoncilo
Obrázek

dik za pripadnou radu
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Vodu bych tam nedaval, k cemu? Voda je dobra na piti, to jo.
djpeto
Přispěvovatel

Příspěvek od djpeto »

Peťus píše:jasne, ale to uz je pro me moc prace:) No, ale stejne, kdybych to tak udelal: nahral ve vode a nalil methyl s louhem, tak to pak zase musim dat do te vody aby se udrzela teplota pro dostatecnou esterifikaci, ne? A pokud jo, tak bych to musel porad hlidat
moc prace napustit umyvadlo teplou vodou a drbnut tam flasku? (LOL) ako to zmiesas tak zabalis do uteraka a par hodin nechas odstat.. hotovo
EKOCar B100
#1:Octavia Combi '99 Black magic, AHF, EGRoff, TT-puky, 13000lm light.
#2:Octavia '97, modra metaliza, AGR,EGRoff,MAFoff
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

radluk píše:Vodu bych tam nedaval, k cemu? Voda je dobra na piti, to jo.
esterifikoval jsem to s vodou i bez ní a řekl bych, že převažujou klady. metanol se s ní dá libovolně míchat, můžeš namíchat na hustotu oleje, takže pak metanol nestoupá k hladině, ale po rozmíchání zůstane v oleji, takže reakce probíhá prostorově, ne jen plošně (na hladině), louh se taky daleko líp rozpouští ve vodě, než v metanolu, nakonec se to tou vodou stejně vypere, tak o co jde?
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

Peťus píše:Asi mate pravdu, chce to vic methylu, ale kdyz ja ten methyl nepoznam zdali v tom je ci ne (crazy). Kdyz si cichnu k methylu, tak nic necitim (rofl)
Uz jsem z tech srac... asi prefetovany.
Mam pocit jako bych ani nemel methyl...kdyz ho vleju do oleje (na slunci ohratem v cernem kanystru), tak to nic nedela a ani to netlakuje pri uzavreni a poradnem promichani. Teplotu oleje jsem sice nemeril, ale prst me v tom palel.
No, ale zase na druhou stranu tam asi nejakou reakci mam, protoze kdyz jsem ty me pokusy hodil do sklepa na schladnuti, tak to neztuhlo do puvodni podoby sadla, ale tvari se to jako prefiltrovany fritovaci olej: jako na obr. v tomto odkazu sklinka uplne vlevo:http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... c&start=30
Dnes to zkusim nafotit.
Mozna zkusim jeste pridat methyl a louh a necham to reste zreagovat.

To svars: kdyz delas pokysy v te PETce, tak jak to ohrivas? Na lunicku se to asi neohreje dostatecne, kdyz je pruhledna, ne?
Jo a co je presne ta titrace laicky?:) Na netu jsem sice neco nasel, ale moc mi to neni jasne. Jako, ze porad zkousis, pridat/ubrat atd.?
Dik
zahřeju litr v mikrovlnce :-D a smicham se studenym na 50°. Titrace je proces pro zjištění kyselosti oleje. Potřebuješ: isopropylalkohol+ lakmusový papírky (lékárna) a 0,1% roztok NaOH. Do 10ml isopropylu kápneš 1ml oleje z čeho chceš vařit, zamícháš a změříš kyselost. Je třeba se dostat na Ph 8,5. Když nebude, kápneš 1ml 0,1%NaOH a změříš znova, postup opakuješ dokud nanaměříš ph8,5. Každý 1ml 0,1% NaOH je 1g 100% Naoh do reakce navíc. Takže když si potřeboval nakapat 6ml pro ph 8,5 potřebuješ navíc do reakce 6g NaOH na litr oleje ( plus 3,5g - což je základ pro esterifikaci čistého nepoužitého oleje ) takže při vaření budeš potřebovat 9,5g/litr.
Škoda 1.9, 81
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

Leeeroy píše:zdravim, tak sem konecne taky neco povaril, olej mam prejety pres hadru, jinak davam 150ml methanolu a cca 8g/l hdroxidu, ktery rozpustim v necelych 2deci vody, supnu do methanolu a pak do oleje, trepu s tim asi 3 min a necham na slunku

nake fotky:
z prvni varky asi 8l mi vyslo toto, pricemz v barelu byla cerna sracka a asi 2cm bily kolac,coz by me zajimalo proc se tam udelal a jestli takhle to ma vypadat, nijak to neperu , pac kdyz sem to smichal s vodou zakalilo se ot jeste vic
Obrázek

a dneska rano sem dal dalsi varku a vypada to takhle, zajima me kdy poznam ze uz to skoncilo
Obrázek

dik za pripadnou radu
to v tom 10l barelu dole už máš hotový. zakalený je to proto že rozpouštíš NaOH s vodou, a v oleji ze kterýho vaříš taky nějaká voda byla. Pokud před vařením olej prohřeješ ať se voda vypaří a NaOH rozpustíš v metylu budeš mít čirý esterifikát. Teď stačí když to pořádně zahřeješ, voda se vypaří a máš to čistý. Bílý koláč bylo nezreagované sádlo (potřebuješ víc NaOH)

Jestli se rozumně vrátím z práce vyfotím jak vypada od začátku do konce moje laborování :-D
Naposledy upravil(a) svars dne 25 srp 2011, 07:49, celkem upraveno 1 x.
Škoda 1.9, 81
svars
Přispěvovatel

Příspěvek od svars »

hranicka píše:
radluk píše:Vodu bych tam nedaval, k cemu? Voda je dobra na piti, to jo.
esterifikoval jsem to s vodou i bez ní a řekl bych, že převažujou klady. metanol se s ní dá libovolně míchat, můžeš namíchat na hustotu oleje, takže pak metanol nestoupá k hladině, ale po rozmíchání zůstane v oleji, takže reakce probíhá prostorově, ne jen plošně (na hladině), louh se taky daleko líp rozpouští ve vodě, než v metanolu, nakonec se to tou vodou stejně vypere, tak o co jde?
taky se mi zdá, rychlej to sedne... a není třeba se drbat s rozpuštěním hydroxidu v metylu.
Škoda 1.9, 81
Peťus
Přispěvovatel

Příspěvek od Peťus »

Caute, tak tady jsou me vysledky z prvni esterifikace. Pomery byly:100%olej 11%methyl a 0.5%kapalny louh(beru to tak, ze to odpovida 5g granulovaneho na litr oleje)

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Vim, spatne svetlo...bylo to focene vecer. Jeste jsem do toho dolil trochu methanolu s louhem, tak uvidim dneska co to udela:)
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

V tý sklenici to vypadá na nedostatek louhu a metylu, v tý plastový bandasce téměř OK, já bych to nechal. Třetí "mezivrstva" je jen tenounká, esterifikovalo se skoro všechno, dej to do chládku, jestli se ti tam nevysráží sádlo (ester se zakalí a vznáší se v něm jakýsi pavučiny) a pokud ne, už bych s tím nic nedělal. Když přidáš zase louh, může se to už přesytit a zdrcne se to. (a budeš pak potřebovat kyselinu)
Peťus
Přispěvovatel

Příspěvek od Peťus »

djpeto píše:
Peťus píše:jasne, ale to uz je pro me moc prace:) No, ale stejne, kdybych to tak udelal: nahral ve vode a nalil methyl s louhem, tak to pak zase musim dat do te vody aby se udrzela teplota pro dostatecnou esterifikaci, ne? A pokud jo, tak bych to musel porad hlidat
moc prace napustit umyvadlo teplou vodou a drbnut tam flasku? (LOL) ako to zmiesas tak zabalis do uteraka a par hodin nechas odstat.. hotovo
jasne, tak jak to pises, tak to vypada az smesne jednoduche...no nic nechtel jsem se rozepisovat.
Takze, tam kde to delam na zahrade, tak tam nemam teplou vodu ani nadobu kde bych to nalil (ok, to by stacil kybl). Ale zas chodit s tim do baraku a delat si bordel v baraku, to by me moja asi zabila:) A za druhe musel bych hlidat teplotu oleje, tzn. nejake to cekani a na to ja nemam proste cas. A pak si nejsem jisty, ze kdybych to nalil do toho horkeho oleje a nechal to jen odstat, zdali by to stacilo na reakci. Myslel jsem, ze to potrebuje aspon nekolik hodin v teple a stat u toho a dopoustet umyvadlo, tak to se mi fakt nechce.
Mozna to prehanim, ale jednodussi mi pripada to jen smichat a postavit na slunce:)

Radeji mi rekni co je to ta titrace:)
dik
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“