Stránka 15 z 31
Napsal: 29 srp 2011, 11:24
od Peťus
Hmm, to ale neni reseni... vubec kolem me nejde videt ...si pripadam jak Krakonos jak vystupoval z oblaku:)))
Nepomohlo ani 30 km na cistou naftu
.
Napsal: 29 srp 2011, 15:02
od svars
Před tím než to naleješ do nádže je dobrý vzít vzorek a protřepat s vodou. Když se ti vytvoří emulze a do pár minut se neoddělí voda, je v esterifikátu zbytek sádla nebo nezreagovaného oleje a bude zle. Pokud se jen zakalí je to ok, stačí vysušit.
toto je emulze, jedna mi už 2měsíce stojí na stole a ani náznak oddělení !!!
Napsal: 29 srp 2011, 17:03
od slovacek.milos
já bych založil raději téma vážení zkušení mlíkaři

Napsal: 29 srp 2011, 17:49
od hranicka
Napsal: 29 srp 2011, 19:58
od svars
slovacek.milos píše:já bych založil raději téma vážení zkušení mlíkaři

!

!
Napsal: 31 srp 2011, 19:56
od Jarda S.
kdo koukáte na TV tak prima cool vyrábí MEŘO

Napsal: 31 srp 2011, 20:01
od slovacek.milos
Jarda S. píše:kdo koukáte na TV tak prima cool vyrábí MEŘO

koukni taky na kravíny tam vyrábí mlíko
Napsal: 03 zář 2011, 15:04
od hranicka
Tak se mi povedlo udělat ester sádla s teplotou tuhnutí pod 5°C, pomohlo povaření s hcl, akorát se to při tom povaření povedlo pěkně připálit, takže teď v tom plave pěknej černej bordel a celý to má barvu spíš jak ten glycerín. Než ten sud schladl pod 100°C, trvalo to 5 hodin.
No nic, fusekle to jistí.

Napsal: 03 zář 2011, 15:54
od slovacek.milos
za souseda bych tě mít nechtěl na barák si nech namontovat požární hlásič

Napsal: 03 zář 2011, 18:09
od hranicka
slovacek.milos píše:za souseda bych tě mít nechtěl na barák si nech namontovat požární hlásič

Já to vařím venku na ohni.

Napsal: 25 lis 2011, 23:27
od Bulhar
Zdravím,
jsem tady nový. Zajímá mě výroba vlastní bionafty, ani tak z ekonomických důvodů jako spíš z pohledu soběstačnosti a zvědavosti. Pár zkušeností mám, třeba s výrobou saponátů a různých složitějších potravinářských produktů. Nejdříve jsem hledal na serverech zahraničních, pak jsem si pročetl toto fórum, základnímu výrobnímu postupu jsem porozuměl. Zajímalo by mne, jak dosáhnout pouze samotnou výrobou nebo přidáním dalších aditiv co nejdokonalejšího produktu, jestli to jde, a co nejvíce eliminovat ty negativní dopady (co jsem se tak dočetl): kouřivost při spalování, poškození pryž. částí, tuhnutí při nízkých teplotách. Produkt bych zkoušel na VW Transporter Shuttle, 2,5 TDI, r 2003, 175hp. Mám přístup k laboratornímu vybavení a materiálu, takže se v tom rád pohrabu. Předem děkuji.
Napsal: 27 lis 2011, 19:32
od hranicka
Tak jsem zkoušel esterifikovat tu slavnou slunečnici za 22,20 z globusu, za 24hodin se to ani nehlo, tak jsem byl nucen vytáhnout zkumavky.
Teda řeknu, esterifikovatelnost srovnatelná se sádlem, pod 60°C se nic neděje a po ohřátí nad a natlakování byl výsledek celkem zajímavej:
Ester vypadá doslova jak voda.
Těch 60 flašek, co mám koupených ještě zpracuju, ale víc toho kupovat nebudu, příliš pracný...
Napsal: 27 lis 2011, 21:58
od radluk
Hranicka:
Zajimavy experiment, fakt. Ta barva je zvlastni, z novych oleju ma ester uplne jinou barvu, krasne svetlou, ale tohle je sila

. Tmave na spodu glycerin? Neni ho nejak moc v pomeru ku "vode"?
Napsal: 27 lis 2011, 22:25
od hranicka
radluk píše:Hranicka:
Zajimavy experiment, fakt. Ta barva je zvlastni, z novych oleju ma ester uplne jinou barvu, krasne svetlou, ale tohle je sila

. Tmave na spodu glycerin? Neni ho nejak moc v pomeru ku "vode"?
Je, výtěžnost bude asi horší, než u řepky. Ale půjdou z něj dobře dělat mejdla, po podchlazení pěkně ztuhnul a už neroztál a má tu správnou konzistenci.
Napsal: 28 lis 2011, 21:01
od Petr H.

a je to teda vůbec olej? taky mám pár beden v garáži... střídavě s takovýma zásobama krmím nás nebo auto.. tak aby to obojí přežilo...už jste to někdo jedl nebo na to jel?