Stránka 16 z 31
Napsal: 30 lis 2011, 07:12
od hranicka
Tak nakonec je výtěžnost 20l SME z 23l oleje, není špatný, esterifikuje se v sudu položeným na kotli, za 3 dny hotovo a autíčku moc chutná, jede to jak na naftu. Dalších 60 flašek doma.

Napsal: 04 pro 2011, 12:07
od hranicka
Mám tu jednu pro někoho podstatnou informaci z esterifikace:
Ze slunečnice vznikne dost kvalitní glycerín, kterej se dá použít jako slušnej mycí prostředek, takže jsem ho nechal na dně a začal na tom esterifikovat další várku,
což byl pěkně blbej nápad
. Došlo k "přelouhování", zreagovalo asi jen půl litru metanolu místo potřebných 3l, olej zgelovatěl a musela tak nastoupit kyselina. Takže jsem to zahřál, počkal, až to zase zkapalní, odčerpal (a vyhodil kvůli nedefinovatelnýmu ph) metanol z hladiny, pak jsem olej (u kterýho jsem přišel asi o 10%) přečerpal do jiný nádoby a glycerín ze dna jsem musel zlikvidovat všechen, protože byl díky použití kyseliny samá sůl, olej přelil zpět a mohlo se začít znova.
Tak bacha, ať si zbytečně nepřiděláte práci.

Napsal: 06 pro 2011, 16:25
od Fazer
Napsal: 22 pro 2011, 14:20
od hranicka
Zase pár tipů, tentokrát k množství louhu při esterifikaci:
Pokud je louhu rozpuštěného v metanolu nedostatek, reakce se po určité době zastaví a původně kalný metanol se opět odbarví do čira a zůstane na hladině.
Pomůže do směsi přisypat pevný louh, většinou stačí tak 25% původně použitého množství, asi po 5ti hodinách zamíchat.
Mírnej přebytek louhu poznáme ztuhnutím glycerínu na dně a taky tvorbou bílé krusty mezi metanolem a olejem při esterifikaci. Čím větší přebytek louhu je, tím sice probíhá reakce rychleji, ale dříve dojde ke gelovatění glycerínu (který se tak nestihne úplně oddělit) a výtěžek esteru je nižší, v extrémním případě se neoddělí vůbec (=pudink)
V ideálním případě zůstane glycerín perfektně tekutej i po 14ti dnech i při při 0°C.

Napsal: 26 led 2012, 20:21
od hranicka
Poměr pro čisté sádlo, kdy
není třeba esterifikovat pod tlakem
:
1l roztavené sádlo, 175ml metyl a v něm rozpuštěno 7,5g NaOH, vody netřeba.
Pro několikahodinovou esterifikaci stačí cca 40°C, kdy sádlo teče, není tedy třeba tlakovat, jen průběžně promíchávat.
Bod tuhnutí výsledku 5°C
Napsal: 27 led 2012, 08:24
od Stewa
hranicka píše:Poměr pro čisté sádlo, kdy
není třeba esterifikovat pod tlakem
:
1l roztavené sádlo, 175ml metyl a v něm rozpuštěno 7,5g NaOH, vody netřeba.
Pro několikahodinovou esterifikaci stačí cca 40°C, kdy sádlo teče, není tedy třeba tlakovat, jen průběžně promíchávat.
Bod tuhnutí výsledku 5°C
Kolik si z něho vytěžil?
Napsal: 27 led 2012, 10:07
od hranicka
Budu vědět o víkendu, až bude vše vysedimentováno, ale už je jasný, že z 23l sádla minimálně 20litrů esteru bude.
Ještě udělám testy mrazuvzdornosti směsi s 30% sme, třeba to půjde až k nule.

Napsal: 28 led 2012, 08:21
od slovacek.milos
hranicka píše:Budu vědět o víkendu, až bude vše vysedimentováno, ale už je jasný, že z 23l sádla minimálně 20litrů esteru bude.
Ještě udělám testy mrazuvzdornosti směsi s 30% sme, třeba to půjde až k nule.

jsem taky zvědavý jeden motorest mi přebral bprec
měl jsem z něho měl tak 3OO ročně,
nyní přešli na margarín tak mě volali at si beru, mám toho skoro stovku mazat se to dá zatím na chleba
Napsal: 28 led 2012, 11:49
od hranicka
Tak první výsledky:
Výtěžnost 92%
teplota tuhnutí s příměsí 10% benzínu (dávám vždy kvůli bodu vzplanutí - startování) 0°C
Když přidám 30% sme, tak to jde i pod nulu, ale do nádrže bych to asi nenalil, při ještě nižších teplotách se má tendenci ester sádla srážet a mohl by po pár km ucpat filtr.
Nevím jak s margarínem, příští tejden budu dělat další várku, trochu MeOH odleju a zkusím to aspoň ve zkumavce.
edit:
Tady máte pro představu fotku výchozí suroviny (23°C)

:

Napsal: 29 led 2012, 13:37
od hranicka
POZOR!!!
Nepokoušejte se esterifikovat ceres soft a to ani ve zkumavce! Při dosažení určité teploty v kombinaci s metanolem vybuchne! Stala se tu kvůli tomu docela nepěkná nehoda.

Napsal: 29 led 2012, 16:21
od slovacek.milos
hranicka píše:POZOR!!!
Nepokoušejte se esterifikovat ceres soft a to ani ve zkumavce! Při dosažení určité teploty v kombinaci s metanolem vybuchne! Stala se tu kvůli tomu docela nepěkná nehoda.

metanol se odpařiuje při 62
Napsal: 29 led 2012, 19:11
od radluk
hranicka
kde, co, kdy?
Napsal: 29 led 2012, 20:53
od hranicka
Tak už jsem zpět,
dělal se pokus v zašpuntovaný zkumavce jako už tak 50x před tím, chtěl jsem zkusit reaktivnost různých mastnot. Jak se dostal ke slovu ceres, při zahřejvání se nic nedělo, ani náznak varu a pak zničeho nic se zkumavka roztrhla a měl jsem tu sračku ve xichtě. Lehce poleptaný čelo a zánět v levým oku, vyšetření naštěstí dopadlo celkem dobře.
No nic, zkusím ten pokus později, ale už s obličejovým štítem.
V ingrediencích ceresu je psaný, že je to sycený dusíkem, že by proběhla neplánovaná nitrace?

Napsal: 30 led 2012, 09:50
od radluk
hranicka
No vseobecne margariny a ty veci sycene vodikem ci cim nejdou esterifikovat. Dela tam problem ta modifikace.
Jeste ze jsi cely

Uzdrav se a zkus to znovu, ale dal bych to nad ohen a vzdalil se a cekal:)
Napsal: 30 led 2012, 09:52
od radluk
Jinak kvalita B100 od Unicorn nic moc! (sice na ester porad slusne, ale nechapu, jak muze mit Unicorn bod zakalu -12°C a stanice Prona v mrazaku naprosto ciste?) Dnes do rana vzorek venku, -12°C a vzorek je kalny a je tam naznak "prachu".