Stránka 17 z 31

Napsal: 30 led 2012, 09:54
od batoo
Tak tak prona v mrazaku cista a tekuta, ale startuje to s ni na hovno :)

Napsal: 30 led 2012, 10:20
od slovacek.milos
radluk píše:hranicka
No vseobecne margariny a ty veci sycene vodikem ci cim nejdou esterifikovat. Dela tam problem ta modifikace.

Jeste ze jsi cely ;) Uzdrav se a zkus to znovu, ale dal bych to nad ohen a vzdalil se a cekal:)
radluk margaríny se zde už esteifikovali s úspěchcem ne?

tuším že ještě nějakou kyselinu do toho lili jestli sírovou :?

já mám louh stuhlý na kámen tak esterifikovat budu až na jaře zatím budu křečkovat zásoby, ;)

Napsal: 30 led 2012, 11:58
od batoo
Njn asi se setri, tak je ta skladba BIO jina :) Asi kradou vic :)

Napsal: 30 led 2012, 15:46
od hranicka
Radluk díky za přání, oko furt pálí, ale už se to lepší.
slovacek.milos píše:
radluk margaríny se zde už esteifikovali s úspěchcem ne?

tuším že ještě nějakou kyselinu do toho lili jestli sírovou :?

já mám louh stuhlý na kámen tak esterifikovat budu až na jaře zatím budu křečkovat zásoby, ;)
Právě ony některý jdou a některý prej ne. To měl ten nezdařenej pokus zjistit. Esterifikuju teď na léto furt, leju to po dvaceti litříkách do 200l sudu a po hodině je to tuhý. :)

Napsal: 30 led 2012, 16:08
od Stewa
hranicka píše:Tak už jsem zpět,
dělal se pokus v zašpuntovaný zkumavce jako už tak 50x před tím, chtěl jsem zkusit reaktivnost různých mastnot. Jak se dostal ke slovu ceres, při zahřejvání se nic nedělo, ani náznak varu a pak zničeho nic se zkumavka roztrhla a měl jsem tu sračku ve xichtě. Lehce poleptaný čelo a zánět v levým oku, vyšetření naštěstí dopadlo celkem dobře.
No nic, zkusím ten pokus později, ale už s obličejovým štítem.
V ingrediencích ceresu je psaný, že je to sycený dusíkem, že by proběhla neplánovaná nitrace? :?
Díky bohu že se ti nic nestalo. A tvé houževnatosti že s tím chceš pokračovat :kun:

Napsal: 30 led 2012, 16:22
od ovocny
Pripojuju se k prani brzkeho uzdraveni a navic dekuju za pomer na tuk, az se otepli tak ho hned vyzkousim

Napsal: 31 led 2012, 20:53
od hranicka
testoval jsem znova ten ceres, je opravdu hodně zákeřnej. Z nějakýho důvodu umožní metanolu ohřát se hodně nad bod varu a v určitej moment se explozivně zplynuje.
Esterifikovat jde, ale výsledek má dost vysokej bod tuhnutí, v lednici spolehlivě ztuhne, takže s margaríny bacha.
Testnul jsem i máslo, jde to, jen je to žrout metanolu a výsledek je ester s glycerínem prakticky 1:1. Smrdí to jak žluklý :)
Poměry ladit nebudu, dokud toho nebudu mít aspoň sud :D

Napsal: 31 led 2012, 21:56
od slovacek.milos
já co měl náběh k úrazu a průseru tak jsem lil horký i studený olej, nahoře byl nekontrolovaný vřelý, nepromíchal jsem nalil metanol a letělo mi to do xichtu

no jestli ohříváš část zkumavky tak se nedivim že se to při uršité teplotě rozletí

pokud chceš dělat tak musíš mít lejzrový teploměr ;)

Napsal: 31 led 2012, 22:06
od hranicka
Tak něco tak nepřesnýho, jako pyrometr, bych do toho zrovna netahal, ten potřebuje dost velkou plochu, aby měřil přesně.
Mám tu měřák s Kčkovým senzorem, bych ho moch do tý zkumavky strčit, tak mě napadá. :)

Napsal: 31 led 2012, 22:35
od radluk
To myslis temoclanek K? TO mas nejaky ten maly, nebo nejaky prumyslovy, v jimce?

Napsal: 01 úno 2012, 06:56
od hranicka
takovej ten malej, co se dává k multimetrům. tenkej kablík a na konci malá kulička, nebo tu mám ještě klubko Ni-Cr dvoudrátu.
Pyrometrem se dá měřit sud, ale ne zkumavka. :)

Napsal: 05 úno 2012, 20:44
od hranicka
Dotestoval jsem esterifikaci margarínů a mám jednoznačnej výsledek:
Reakce proběhne, ale výsledkem je víc nebo míň znečištěná VODA!
Takže estery, který tu byly dřív vyrobeny "z margarínu", byly se vší pravděpodobností vyrobeny ze směsky tuků, olejů a všeho možnýho. Magrarín v tý reakci ale každopádně působil jako plevel.

Napsal: 05 úno 2012, 21:03
od slovacek.milos
hranicka píše:Dotestoval jsem esterifikaci margarínů a mám jednoznačnej výsledek:
Reakce proběhne, ale výsledkem je víc nebo míň znečištěná VODA!
Takže estery, který tu byly dřív vyrobeny "z margarínu", byly se vší pravděpodobností vyrobeny ze směsky tuků, olejů a všeho možnýho. Magrarín v tý reakci ale každopádně působil jako plevel.
to jsi mě nepotěšil, olejové kamna to kdyžtak jistí :roll:

Napsal: 08 úno 2012, 20:34
od slovacek.milos
tak dobré je to palma. dneska jsem byl v hospodě palmový tuk

ten snad esterifikovat pujde ;)

Napsal: 09 úno 2012, 10:58
od radluk
Palma je jen tuhy rostlinny tuk ne? Neco jak sadlo z prasete ne? (noteeth)