potize ako potize. pisal si ze sa ti zasiera palivovy filter srackami a karbonuju ti trisky. aspon na toto si spominam z tvojej debaty. nemat potíže podla mna znamena len naliat a jazdit...
nespojuj to ale s praním,
pokud nejezdíš v zimě na naftu, nebo přidáváš olej který karbonuje a zasírá trysky tak tam byl poblém,
ale jezdit na sajrajty a nevědět si rady s filtrem, nebo tryskyma, tak stojím u pumpy za 35 litr miloš
milos, ja periem a okrem vymeny palivoveho filtra ktory uz mal za sebou 70tkm som nepohol ani srobikom navyse. takisto ani ludia co im posuvam mero. je pravda ze mam za sebou len ca 15tkm... cas mozno ukaze nedostatky
djpeto píše:milos, ja periem a okrem vymeny palivoveho filtra ktory uz mal za sebou 70tkm som nepohol ani srobikom navyse. takisto ani ludia co im posuvam mero. je pravda ze mam za sebou len ca 15tkm... cas mozno ukaze nedostatky
uvidíš sám každopádně je potřeba se na to dívat i z pohledu tohoto fora že problémy přichází i s provozem na naftu
mero už neposuvam, někomu se zdálo že to jede lépe,
druhému se zdálo že to do kopce netahlo
a třetímu se zdálo že když projede ulic tak se všichni otáčeli protože to smrdí,
našli se i takové paka že si u mě natankovali a jeli na hory lyžovat kde bylo do rána mínus 25 a nemohli naatartovat,
slovacek.milos píše:tak meřo od unicornu, oda se vyčistila mežo je požád žluté kalné sýr není, ty ostatní operky se čistí , voda je mléko a sýr zůstává,
slovacek.milos píše:tak meřo od unicornu, oda se vyčistila mežo je požád žluté kalné sýr není, ty ostatní operky se čistí , voda je mléko a sýr zůstává,
milos, nejaka fotka by sa nedala poridit?
no problém ale musíš mi napsat na email fotky umím posílat je na email, dát je sem to musím nějak formátovat, umím toho moc ale nemusím umět všechno
TAk i já jsem se konečně dostal ke své první esterifikaci, kterou jsem začal včera a dokončil dnes. Chtěl bych poděkovat Milošovi a všem co tady uvádějí svoje zkušenosti. Takže jsem přivez hooodně hnusenej černej vyfrit, scedil ho přes síťku, odměřil jeden litr a nalil do petflašky. Ve skleničce jsem si rozmíchal 150ml methanolu s kávovou lžičkou hydroxidu sodného a lupl to k oleji, který jsem nahřál ve vodní lázni. Celé jsem to protřepal a postavil na sluníčko do černého kýblu. Večer jsem to přenesl do pokoje. Ráno jsem bionaftu odsál hadičkou do jine pet lahve a přidal trošičku octa, protřepal jsem. Bionafta se trochu zakalila, pak jsem do toho napustil horkou vodu a pořádně protřepal. Vznikla emulze asi jako kondenzované mléko. Za hodinu a půl byl olej od kalné vody(jak mlíko) oddělený tak jsem ho zase stáhl do jiné nádoby,flašku vylil a vrátil tam bionaftu a opět napustil teplou vodu, kterou jsem jen tak lehce protřepal. Vzniklo něco co neumím popsat jako by hooodně olejovejch bublinek v lahvi a za 15min zas bylo odděleno a voda v podstatě čistá. Postavil jsem flašku do kastrolu, kousek nad hladinou vody pich hřebík a počkal až bionafta vyteče. Pak jsem flašku vyndal a vyhodil a bionaftu do té doby lehce zakalenou začal zahřívat na sporáku, nechal pořádně probublat, zasyčet, zaprskat a po vychládnutí přes plátýnko nalil do flašky. Výsledek je krásně čistá bionafta, zapáchající dost podobně jako čepoju na benzince. Hnědavé barvy asi jako jableční džus. Zlatou barvu jsem nedosáhl asi z důvodu černého vyfritu:-) Podtrženo sečteno, patlání v petflaškách zdlouhavé ale až to budu kýblovat bude to sranda. Jinak rozmíchávat perličkovej hydroxid v metanolu je taky o nervy, tak musím sehnat kapalnej jak má Miloš jinak pohoda. Výsledek mám ve flace od jablečného sirupu, kterej měl podobnou barvu a jak dnes budu vyzvedávat přítelkyni z práce naleju to na parkovišti do nádrže. Myslím, že se bude hodně divit:-) Jinak nemám digital, tak fotky nebudou.
Včera už jsem sklízel první ovoce z toho sudu, co málem explodoval. Z 50l sraček sádlo + vyfrit už jsem odčerpal přes hadr 30l bionafty, pak už začínal jít bordel, takže jsem sud dolil vodou, aby se bordel snáz vysedimentoval a mejdlo na dně trochu rozpustilo, dnes se uvidí, jestli meřo ztmavlo (po nalití vody to pěkně zežloutlo) a těsně pod hladinou se začne odčerpávat dál, teoreticky by tam mělo bejt ještě něco okolo 15l.
Těch 30l má barvu čaje, takže ještě jednou proženu filtrem a šup s tím do nádrže, u těch zbylejch 15ti, uvidíme, jestli to bude furt emulze, nebo se už voda oddělila, kdyžtak se to bude muset vyvařit.
Ale smrdí to jak pěkně uleželá mrtvola
cefar píše:TAk i já jsem se konečně dostal ke své první esterifikaci, kterou jsem začal včera a dokončil dnes. Chtěl bych poděkovat Milošovi a všem co tady uvádějí svoje zkušenosti. Takže jsem přivez hooodně hnusenej černej vyfrit, scedil ho přes síťku, odměřil jeden litr a nalil do petflašky. Ve skleničce jsem si rozmíchal 150ml methanolu s kávovou lžičkou hydroxidu sodného a lupl to k oleji, který jsem nahřál ve vodní lázni. Celé jsem to protřepal a postavil na sluníčko do černého kýblu. Večer jsem to přenesl do pokoje. Ráno jsem bionaftu odsál hadičkou do jine pet lahve a přidal trošičku octa, protřepal jsem. Bionafta se trochu zakalila, pak jsem do toho napustil horkou vodu a pořádně protřepal. Vznikla emulze asi jako kondenzované mléko. Za hodinu a půl byl olej od kalné vody(jak mlíko) oddělený tak jsem ho zase stáhl do jiné nádoby,flašku vylil a vrátil tam bionaftu a opět napustil teplou vodu, kterou jsem jen tak lehce protřepal. Vzniklo něco co neumím popsat jako by hooodně olejovejch bublinek v lahvi a za 15min zas bylo odděleno a voda v podstatě čistá. Postavil jsem flašku do kastrolu, kousek nad hladinou vody pich hřebík a počkal až bionafta vyteče. Pak jsem flašku vyndal a vyhodil a bionaftu do té doby lehce zakalenou začal zahřívat na sporáku, nechal pořádně probublat, zasyčet, zaprskat a po vychládnutí přes plátýnko nalil do flašky. Výsledek je krásně čistá bionafta, zapáchající dost podobně jako čepoju na benzince. Hnědavé barvy asi jako jableční džus. Zlatou barvu jsem nedosáhl asi z důvodu černého vyfritu:-) Podtrženo sečteno, patlání v petflaškách zdlouhavé ale až to budu kýblovat bude to sranda. Jinak rozmíchávat perličkovej hydroxid v metanolu je taky o nervy, tak musím sehnat kapalnej jak má Miloš jinak pohoda. Výsledek mám ve flace od jablečného sirupu, kterej měl podobnou barvu a jak dnes budu vyzvedávat přítelkyni z práce naleju to na parkovišti do nádrže. Myslím, že se bude hodně divit:-) Jinak nemám digital, tak fotky nebudou.
toho kapalného NAOH mím docela hodně minimální odběr na cenu 26 za ltr je 5O ale jedině osobní odběr něo posílat na to nemá čas
Miloši jak budu vědět že budu mít cestu kolem tak se ti ozvu mailem, nedávno jsem ti psal jestli nemáš methanol. Když seženu rozumně methanol, tak to vyměníme:-)
cefar píše:Miloši jak budu vědět že budu mít cestu kolem tak se ti ozvu mailem, nedávno jsem ti psal jestli nemáš methanol. Když seženu rozumně methanol, tak to vyměníme:-)
jí jsem ted dělal a sud je prázdný musím zajed je to sto kilálů den v háji,
já měl pro jednoho 25 litrů ale využívám ho k jiným výzkumným účelům, jen počasí mi nepřeje, stav se kdy chceš předem napiš