Octavia II - špatný start za zimy - teplota motoru - Řešení?

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

SlezY83
Nováček
Odpovědi: 0

Octavia II - špatný start za zimy - teplota motoru - Řešení?

Příspěvek od SlezY83 »

Zdravím,
Stručně popíšu problém, který mám a co jsem už zkoušel.
Mám Octavia II, 2007, TDi 77 kW, PD

Pokud je mráz (cca -2 až -5 a níže), tak první start trvá déle. Zdá se, že motor "chytá postupně". Jako by chytly nejprve dva nebo tři válce a poté (cca do 1/2 sec) se připojil zbytek.

Zkoušel jsem:
1) Prémiovou naftu (Verva) - nepomohlo (možná to chytá lépe při -5 :-), ale je to možná jenom pocit).

2) Žhavička na 3. válci byla špatná (přes diagnostiku) - výměna 4 žhaviček. Nové jsou Bosh.

Problém stále přetrvává. První start špatně chytá (jak jsem říkal, jako by se válce/válec připojoval postupně), ale jakmile jednou chytne, tak pak už je to v pohodě a další starty jsou OK.

Nezdálo se mi, že i když je -5, tak ikona žhavení svítí jenom cca 1 až 2 sec. Nevím, jestli jsem to na to šel dobře, ale zkoušel jsem kontrolovat teplotu motoru.
Výsledek zde:
Obrázek

S autem jsem jel před cca 2 hodinami, ale potom ty dvě hodiny stálo v okolní teplotě 1C.

Jak tam je vidět, tak i když je na vnitřním teploměru 1C, tak motor vidí 36 a teplota vzduchu 31.

Ještě to zkontroluji zítra ráno, až auto vymrzne a dám vědět. Pokud by jste někdo měl nějaké doporučení, co a kde zkontrolovat, tak dejte vědět a já to sem pak postnu.

Je případně možné, že každý teploměr vidí jinou teplotu? Kolik těch teploměrů tam je?

Ještě jsem tam umístil položku "Throttle position sensor" (sice to do tohoto tématu nepatří, ale když už...), která pořád ukazuje 100% - ať motor běží nebo neběží nebo jakkoliv je sešláplý plyový pedál. To je OK?

Za každou radu díky ;-).
Roman
senioring1
Přispěvovatel

Příspěvek od senioring1 »

snímač teploty má dva vývody . Jeden pre rj a druhý pre palubku . Vymeniť snímač .
A3/TDI AGR 66kw/r 1998/EGR OFF .Návšteva servisu je posledný zúfalý pokus o spojazdnenie auta.
rami
Aktivista

Příspěvek od rami »

Teplota na maxiku je venkovni a cidlo je v leve mrizce narazniku.
Teplota vody a vzduchu je v motorovem prostru,proto ma podobnou teplotu kdyz ti auto stalo dve hodky.
Okta combi Tdi 66Kw Elegance, MR 02, ALH, 297 614 km
SlezY83
Nováček

Příspěvek od SlezY83 »

OK, připojím se do stejné obrazovky i ráno po celé noci.
Ještě se chci zeptat:
1) Jak dlouho by mělo auto žhavit (=svítit ikona žhavení), když je venku např. 0C nebo -5C? Mě to žhaví stejně dlouho (spíše stejně krátce) ať je léto nebo zima.

2) Pokud by to nebyl ten senzor teploty, na co se případně mám ještě zítra ráno podívat?

Ještě jednou problém ve zkratce.
- problém s prvním startem v zimě (cca -3C a níže) - chytají válce "postupně"
- vyměněny žhavičky (jedna byla špatná), ale prakticky bezezměny
- ikona žhavení svítí vždy stejně dlouho - cca 1 až 2 sec
- po prvním startu už chytá normálně (i když je zahřáté - to není žádný problém a chytne na první ťuknutí).

Roman
boobika
Aktivista

Příspěvek od boobika »

tohle mi začalo po výměně palivového filtru. dříve ráno start na drc, teď to postupně pobafávalo 3-4s. netěsnily o-kroužky na termoventilu na palivovém filtru, takže to nemělo chvilku naftu.

a trochu pomůže prodloužit dobu žhavení.

jinak nevím jak ostatní, ale já mám u pdčka jednoduchý snímač teploty, ne dvojitý jak na rotačkách.
Fulltank
Aktivista

Příspěvek od Fulltank »

Jeho auto tohle nema
O2 BLS - dpf off, egr pipe KIT by Cin, turbo STG190, PP1043, organika
SlezY83
Nováček

Příspěvek od SlezY83 »

Tak jsem zkoušel porovnat teploty na palubovce a z ŘJ a ráno byly prakticky stejné – nějaké rozdíly tam byly, ale nevím, zdali stojí za porovnání. Rozdíl tam byl oproti externímu teploměru:
Teploměr z palubovky: 1,5C
Engine coolant temp: 2C
Intake air temp: 4C

Obrázek

Zkoušel jsem ještě koukat na to, jak vypadají vstřiky - nějaké PRT SC jsou tu:

Obrázek

Obrázek

Plný plyn:
Obrázek

Ještě zkusím změřit, jestli je na fajfkách žhaviček napětí, pokud otočím klíčem (jestli je OK relé).

Jak otestovat, jestli mi nepadá nafta? Výměna hadiček? Nebo palivového filtru? Nebo hledat uníky nafty?

Co by jste ještě doporučili zkusit zkontrolovat?

Předem díky,
Roman
Fulltank
Aktivista

Příspěvek od Fulltank »

zavzdusnuje se ti to bud pres gumicky na vstrikach a nebo tandem.
O2 BLS - dpf off, egr pipe KIT by Cin, turbo STG190, PP1043, organika
dury2
Aktivista

Příspěvek od dury2 »

taky bych to viděl na gumičky ve vstřikách. Zkus to nechat u někoho stát v garáři přes noc ať můžeš vyloučit tu zimu.
Kdo říkal, že diesel patří jenom do traktora, tak určitě nikdy nejel v TDi.
VW Passat 96kW Highline, soft od RudisTDic,
Golf I Cabrio r.v. 1982 motor 1,6 GTi s dabl karbec
misoVW
Aktivista

Příspěvek od misoVW »

Tie zhavice co si tam dal akú maju dlhú zhaviacu časť a koľko su Voltove?
Tiguan CBAB
Polaris 455 diesel 4x4
Harley Davidson V-rod
BMW R1200R
SlezY83
Nováček

Příspěvek od SlezY83 »

@misoVW:
Čoveče, nevím. Měnil mi to kamarád. Akorád vím, že to jsou BOSH a jsou stejně dlouhé jako ty, co tam byly... A ty co tam byly, tak ty fungovaly dříve dobře. Chceš zjistit přesný typ?

A zdá se mi, že je to spíše způsobeno teplotou, nežli dlouhým stáním. Dneska start v pohodě a bylo mírně nad nulou

@Fulltank:
Lze nějako otestovat/ozkoušet/prohlédnout, jestli jsou to ty vstřiky nebo tandem?
misoVW
Aktivista

Příspěvek od misoVW »

Zisti bosch číslo, zistíme co sú zač..
Tiguan CBAB
Polaris 455 diesel 4x4
Harley Davidson V-rod
BMW R1200R
SlezY83
Nováček

Příspěvek od SlezY83 »

Tak už mám konečně to číslo těch žhaviček. Jsou to Bosch 0250402005.
dream7000
Aktivista

Příspěvek od dream7000 »

ja by som fyzicky skontroloval to zhavenie, vcera som tu mal jednu octaviu a diagnostika nic, vybrali sme zhavice, nechali len v konektoroch a prilozili na kostru a nic.....tma.....prepipali sme kablovacku bola OK, po vymene RJ zhavenia v momente vsetky zerave.....
Patooo
Přispěvovatel

Příspěvek od Patooo »

si si isty ze boli v momente zerave ? lebo ja som to minule skusal na dvoch autach a trvalo to cca 10s lez boli uplne zerave
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“