Stručně popíšu problém, který mám a co jsem už zkoušel.
Mám Octavia II, 2007, TDi 77 kW, PD
Pokud je mráz (cca -2 až -5 a níže), tak první start trvá déle. Zdá se, že motor "chytá postupně". Jako by chytly nejprve dva nebo tři válce a poté (cca do 1/2 sec) se připojil zbytek.
Zkoušel jsem:
1) Prémiovou naftu (Verva) - nepomohlo (možná to chytá lépe při -5
2) Žhavička na 3. válci byla špatná (přes diagnostiku) - výměna 4 žhaviček. Nové jsou Bosh.
Problém stále přetrvává. První start špatně chytá (jak jsem říkal, jako by se válce/válec připojoval postupně), ale jakmile jednou chytne, tak pak už je to v pohodě a další starty jsou OK.
Nezdálo se mi, že i když je -5, tak ikona žhavení svítí jenom cca 1 až 2 sec. Nevím, jestli jsem to na to šel dobře, ale zkoušel jsem kontrolovat teplotu motoru.
Výsledek zde:

S autem jsem jel před cca 2 hodinami, ale potom ty dvě hodiny stálo v okolní teplotě 1C.
Jak tam je vidět, tak i když je na vnitřním teploměru 1C, tak motor vidí 36 a teplota vzduchu 31.
Ještě to zkontroluji zítra ráno, až auto vymrzne a dám vědět. Pokud by jste někdo měl nějaké doporučení, co a kde zkontrolovat, tak dejte vědět a já to sem pak postnu.
Je případně možné, že každý teploměr vidí jinou teplotu? Kolik těch teploměrů tam je?
Ještě jsem tam umístil položku "Throttle position sensor" (sice to do tohoto tématu nepatří, ale když už...), která pořád ukazuje 100% - ať motor běží nebo neběží nebo jakkoliv je sešláplý plyový pedál. To je OK?
Za každou radu díky
Roman