Andre píše:Forest píše:
Je někde podobná studie kolik humusu se uvolní při hoření spalovacího auta, nebo to je opět jednostranný výkřik do tmy?
No, tohle bys měl ale vědět ty, když tvrdíš, jak jsou elektromobily "čisté". Přece ti nebudeme my (nedůvěřiví EV) zjišťovat podklady pro argumentaci ... nebo to bys ještě chtěl?
Mimochodem, na téma "odpovídání na otázky" by ses měl zdržet komentáře, protože ty odpovídáš jenom na otázky, které se ti hodí. Jakmile se tu někdo zeptá na něco, co nevíš a nebo "se ti nehodí do krámu" tak mlčíš a přecházíš to.
... a to je ten důvod, proč jsem se uchýlil ke zvýraznění, použití většího písma a po opětovné ignoraci z tvé strany opakování.
Je skvělé, že takto výsledky dopadly, bez ironie.
Zbývají tu ovšem otázky:
1) Nebylo třeba s vybitými bateriemi (což by podporoval fakt, že vozy nejely zjevně po vlastní ose, soudě dle koleček)?
2) Do jaké míry ovlivní absence nabití? Aby nebylo testování dost ovlivněno.
3) Jak jsou na tom ostatní elektromobily?
Jinak děkujem za odkaz na video. Ty, Andre, který neuznává neověřené zdroje tak nám tu jako nějaký "důkaz" předkládáš video nějakého hasiče jménem Brock Archer, který nemá ani jediného odběratele a má vypnuté komentáře (z čehož se dá leccos subjektivně odvodit)?
Andre píše:... jen si nejsem úplně jist, že by na ně měl odpovídat někdo, kdo danou problematiku zná pouze z displaye a jen tupě, bez úvahy a znalosti souvislostí papouškuje to, co mu kdokoliv podstrčí a ještě žije v přesvědčení, že lež se stává svatou pravdou...
Nicméně, ve videu se dozvídáme, že k uhašení požáru elektromobilu je třeba 500-8000 galonů vody. Přiznávám, že netuším, jaké galony jsou myšleny, tak uvádím preventivně:
Imperiální galon používaný ve Velké Británii: 1 galon = 4,546 090 litrů
U.S. wet nebo liquid galon používaný v USA pro kapaliny: 1 galon = 3,785 411 784 litrů
USA: 1,89-
30,28m3 vody
GB: 2,27-
36,37m3 vody
... a teď mi Andre odpověz: kolik cisteren bude muset přijet k nehodě, v rámci které se srazí dva elektromobily a oba případně začnou hořet?
Prosím, abys předešel dalším faux pas, zjisti si, kolik mají běžně u nás hasičské cisterny objem.
Mimochodem, to, že ti někdo řekne, že je to TÉMĚŘ 10x méně, tak jak jsem již psal, nemá to dostatečnou vypovídají hodnotu, protože:
1) Porovnávejme požáry vozů ve stejném stáří a nenechme údaje zkreslit tím, že do toho zahrneme staré, neudržované vozy, které nebyly stavěny v rámci standardů přijatých a výrobci respektovaných normách napříč celým spektrem (benzín, diesel, vodík, elektro...).
2) Jsou to statistiky z USA, kde je sice rozšíření elektromobilů větší, ale stále jsem přesvědčen, že těch se spalovacím motorem bude více, nežli desetinásobek.
3) Jsou to statistiky z USA, kde nejsou povinné STK a každý si tam může postavit co chce a je za to zodpovědný. Tato zodpovědnost je následně s ohledem na odbornou expertízu a studie možného zavinění až poté, co se takový vůz stane účastníkem nehody.
Takže je třeba brát v potaz to, že se bavíme s ohledem na naše podmínky a zdroje statistických údajů
zde, v ČSR.
...pakliže bys nechápal, tak je to pro nás relevantní asi jako jejich statistika havárií vozů Ford Mustang - taky u nás jezdí ale u nich je výskyt podmínek, že takové auto potkáte téměř neporovnatelně vyšší
Dále je ve videu
zajímavá zmínka, která mi nebyla známa. U EV, které mají umístění baterií na podlaze, tak aby bylo hašení u těchto účinnější, měli by takový vůz přizvednout. Na toto potřebují speciální vybavení (pozn.: bude nutné naše dovybavit). Tento přístup je samozřejmě možný pouze v moment, kdy vůz teprve doutná a nebo jen zlehka "pohořívá", nikoliv v případě masívního ohně ... to je ti předpokládám jasné
Dále se dozvídáme,
že pěna nebo suché hasící prostředky (předpokládám prášek, písek atd.)
jsou neúčinné! Takže "hasičáky", které vozíme v autech se spalovákem tak jsou dle tohoto zdroje k ničemu.
Také je potřeba neustále chladit, dle zdroje bez přerušení dodávky vody!
Nemálo důležité je i potvrzení mnou nalezeného upozornění, že přímá aplikace vody na baterie může být nebezpečná (chápej bude to reagovat..a ne zrovna úsměvem). Úsměvné je, že ve videu zmiňují, že nejefektivnější způsob hašení je aplikace přímo na bateriový pack ale v kontrastu s následujícím varováním to není nic povzbudivého. Takže v moment, kdy se pack poškodí, tak se z efektivního hašení stává pohroma.
Z videa též plyne, že né všechny EV mají integrované automatické odpojení baterií a je tam zmíněno, že někdy se k tomuto odpojení nemohou z důvodů rozsahu ohně dostat.
Můj subjektivní a dost možná naivní názor je, že vůz by měl být schopen baterie nejen odpojit, ale poměrně rychle a jednoduše "odložit". Tato myšlenka i podporuje moji dřívější myšlenku, že by mělo být možné lehce vyměnit celý pack za nabitý - myšlenka systému "tankovacích stanic", kdy by auto přijelo nad "tunel" a automatizovaný systém by mu vyměnil celý vybitý pack za nabitý, což věřím, že by mohlo zabrat ještě méně času nežli dotankovaní PHM u spalovacích motorů.
... nemohu si pomoci, ale mám dojem, že Andre viděl jen úvodní nápis ve videu, ten napsal do překladače přeložil a hned se o toto video opíral. V opačném případě se nemohu zbavit dojmu, že video spíš podněcuje k myšlence, že to nebude sranda a že na to hasiči (alespoň zde v ČR) nejsou pořádně připraveni a že s tím bude dost práce takový elektromobil hasit a uhasit.
PS: konečně jsi našel alespoň částečného spojence, Jericha, gratuluji, to je "vážně" úspěch
...tedy případně jenom morálního spojence, protože on si nikdy elektromobil nekoupí