Audi A4 B8 3.0 TDI, které vybrat?

co se jinam nevešlo/nehodilo - ohledně aut

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
vlas
Nováček
Příspěvky: 9
Registrován: 11 říj 2021, 20:01

Audi A4 B8 3.0 TDI, které vybrat?

Příspěvek od vlas »

Ahoj, zvažuji nákup Audi A4 B8 3.0 TDI 180 kW, quattro, rok 2013 s manuální převodovkou. Vyhlédnul jsem si dvě auta a chtěl bych znát Váš názor, pro které se rozhodnout, případně zkušenosti uživatelů podobných motorů.

První auto má nájezd 209 000 km, ale dost poškrábaný a odřený interiér. Auto je původem z Německa po 1. majiteli. Serviska se zdá být ok, jezdilo to do autorizovaného servisu/prodejce odkud bylo auto i odkoupeno a dovezeno do Čech. Motoricky se mi zdálo auto dost pěkné. Motorový prostor byl hodně čistý. Při studeném startu motor chytnul bez problému a nezdálo se mi, že by tam byl slyšet rozvodový řetěz. To bych si ještě nechal prověřit, ale jsem smířen s tím, že se na tom v dohlednu budou dělat rozvody. Interval výměny oleje byl 30 tis. km. Za mě to je dost, ale dočetl jsem se různě, že to není nic neobvyklého u takových aut. Trochu mě zarazila koroze nápravnice u zadní nápravy. Byla dost celoplošně orezlá. Zajímalo by mě, zda je to normální nebo to je způsobeno spíše zanedbáním? Auto na mě působí tak, že ho měl člověk, který dodržoval servisní intervaly, jezdil pravidelně do servisu, ale více se o auto příliš nestaral.

Druhé auto mě odrazuje hlavně svým nájezdem. Má najeto 264 000 km. Serviska také vedená, vypadá ok, i obdobné servisní intervaly jako u prvního vozidla. Liší se hlavně tím, že má mnohem zachovalejší interiér. Rozvody na autě také nejsou dělané. Slyšet podle mě nejsou (opět bych si to nechal prověřit v servisu před koupí), ale dle nájezdu to vypadá na rozvody v dost brzké době.

Popis je možná trochu hrubý a určitě chybí hodně detailů, podle kterých by se mohl člověk rozhodnout, ale zajímalo by mě dost přímočaře, co byste u této motorizace volili. Zda o 60 tis. km menší nájezd a poškrábaný, flekatý interiér vozu nebo větší nájezd o 60 tis. km a zachovalejší interiér, lepší kosmetika? Za předpokladu, že ty motory jsou ok, jak veliká část životnosti je pro 3.0 TDI 60 tis. km. Auto si chci ideálně nechat na delší dobu, asi u mě i umře. Máte někdo zkušenost s tím, kolik se dá s takovým motorem zhruba najet? Rozhodně bych dál olej měnil po 10 tis. km, případně po jednom roce. Auto bude jezdit spíše delší trasy.

Díky za názory, připomínky a zkušenosti.
volvo pan
Přispěvovatel
Příspěvky: 171
Registrován: 14 kvě 2021, 22:29
Bydliště: zapad

Re: Audi A4 B8 3.0 TDI, které vybrat?

Příspěvek od volvo pan »

tu hezči,pokud to teda neni jen no oko prelestena vrana. 3l v a6 daly cca400tkm na rozvod,pak sem ztratil info,ale to byly ty starši motory.km stopro. Tohle ma ten dlouhej jeden řetěz,ne? Ty měly bejt lepši,než ty starši,čemuž sice uplně nevěřim,ale os zkušenost nemam. Stejně bych radši měnil motor v lepši kasli než řešit lak atd. Ještě kdyby to mělo tak do kila,ale 60tis rozdil...za mě prostě ta hezčí.
vlas
Nováček
Příspěvky: 9
Registrován: 11 říj 2021, 20:01

Re: Audi A4 B8 3.0 TDI, které vybrat?

Příspěvek od vlas »

Díky za příspěvek a názor :). Ano, je tam ten "jednodušší" rozvod, kdy se redukoval počet řetězů za delší. Také jsem četl, že tam není takový problém s rozvody. Ono se asi trochu měnil napínák, což byl problém u těch starších motorů, proto ta lepší spolehlivost. A já také preferuji to druhé zachovalejší auto s větším nájezdem, ale třeba mě to nwkdo vyvrátí :). Díky
jericho-3
Aktivista
Příspěvky: 20116
Registrován: 16 čer 2009, 16:46

Re: Audi A4 B8 3.0 TDI, které vybrat?

Příspěvek od jericho-3 »

Jde také o cenu, popřípadě chuť do práce na autě a zda to budeš dělat ty, nebo servis.Já bych dal nohy na ramena a utekl.. :)
nepropadat panice...
vlas
Nováček
Příspěvky: 9
Registrován: 11 říj 2021, 20:01

Re: Audi A4 B8 3.0 TDI, které vybrat?

Příspěvek od vlas »

Cena je v podstatě totožná u obou aut. Co se týče práce na autě, tak určitě, pokud to zvládnu, tak sám. Ale jakmile by se jednalo o vyndání motoru, tak bych si to nechal spíše udělat. Nemám na to zvedák. Počítám s tím, že na tom bude dražší servis. Ono už jen fakt, že tam liješ 8l oleje a bude se měnit po 10-15tis km to celkem prodražuje oproti 2.0 TDI. Je to tak trochu risk, ale měl jsem možnost se projet a je to něco úplně jiného než 2.0 TDI.
Uživatelský avatar
Vici
Aktivista
Příspěvky: 7509
Registrován: 07 srp 2008, 09:14

Re: Audi A4 B8 3.0 TDI, které vybrat?

Příspěvek od Vici »

Záleží na stavu. Km na tachometru jsou jen číslo, které je třeba brát s rezervou :punk:
Odpovědět

Zpět na „Diskuze o autech“