Geometrie

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Luke
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Geometrie

Příspěvek od Luke »

Ahoj, mám novou Jettu, najeto cca 16tis. Asi před měsícem se u nás dělala nová silnice a já kvůli autu předemnou neviděl díru, byl to kolem dokola vyfrézovanej takovej ten uzávěr vody. Nevím kolik díra mohla být hluboká, čítám tak 30cm a široká tak půl metru. Vybral sem ji oběma levýma kolama. Ani se nejsem jist, jestli sem skutečně do ni padl nebo ji jen vzal částečně. Rychlost to žádná nebyla, protože předemnou zastavilo auto a já zastavil a dal za jedna a rozjížděl se a v momentě, kdy sem chtěl dávat za dva sem ji chytil. No šel sem si udělat geometrii, zdálo se mi, že se nakřivil volant. Ten mi krásně kluk narovnal a dál se nic neřešilo, prý je to v pohodě. Zadek prý nemá cenu řešit, že se nastavovat stejně nic nedá, tak jak odklon na předku. Auto teda nikam netáhne, zdá se to být v pohodě. Ale pořád mi to leží v hlavě. Jestlipak se něco nemohlo stát třeba vzadu. Znova na geometrii se mi jít už nechce. Říkám si, kdyby bylo něco v nepořádku, třeba by se mi začaly sjíždět blbě gumy. Máte někdo nějaký názor na toto? Přikládám protokol od geometrie, museli sme ji spustit pod golfem 5 z roku 2003, ten má naprosto stejná data jen s rozdílem odklonu vzadu. Přikládám protokol o své geometrii a data, jak by to mělo vypadat. Jestli může mi někdo k tomu něco říct.

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek
Volkswagen Jetta 1.9 TDi PD 77kW r.v.07
Jakmile dořeším leasing, bude Jetta na prodej
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Z toho protokolu vůbec není jasné, jaké hodnoty jsou naměřené na zadní nápravě. Žádné údaje o měření zadní nápravy tam totiž nejsou. To je divné.

Navíc u toho LP kola se mi nelíbí údaje o odklonu a příklonu - hodnoty jsou nápadně odlišné od pravého kola. Aby tam nebylo něco tou ranou poškozeného - třeba rameno nebo tlumič. Ono seřídit geometrii není JEN o sbíhavosti...........
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Wector's
Přispěvovatel

Příspěvek od Wector's »

Teď si nejsem jistý u nové jetty se nastavuje odklon i sbíhavost i na zadní napravě a přední odklon se myslím dá taky má na to být připravek,a byla to vůbec lasserová geomka?Marek má pradu není to jenom o sbíhavosti,a navíc se mohlo opravdu něco poškodit na nápravě,ale jestli si jel fakt pomalu tak by nemělo...
...
Luke
Přispěvovatel

Příspěvek od Luke »

Jo jel sem na jedničku, zrovna sem chtěl dávat za dva, tak sem musel jet tak cca 20 až 25km/h. laeserová to byla, stál sem u toho, nemělo to žádný šňůry dozadu.
ManTrucker
Sběrač informací

Příspěvek od ManTrucker »

Ten protokol vypadá podivně ta geometrie nebude asi nic moc.Jestli ti seřídil jen sbíhavost tak to moc neudělal.Chtělo by to další prvky geometrie udělat určitě příklon,odklon,záklon,úhel jízdní osy.V Brně na Isša je laserová geometrie od bosche spec zvedák všechno dělá to tam perfektní člověk p.Mrákota pokud to máš do brna kousek tak bych neváhal.
Peete
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Peete »

anebo p. Kyrych v Brne, tam jsem nejspokojenejsi, bez problemu, s poradenstvim, proste vi co dela ;)
Nissan Primera SW 1,9 DCi
Luke
Přispěvovatel

Příspěvek od Luke »

Pánové, jak to vypadá, tak mi to nejspíš museli změřit blbě. Ale asi nejen mě. Mám tady kamarádův protokol a on taky má plusy i mínusy jak se mu zachce a podezřele na stejných místech. Opravdu nevěřím, že bych byl tam silně mimo všechny tolerance v porovnání s tím, co mám k dispozici na tom dalším protokolu, co sem vám tady ukazoval, kde jsou hodnoty, jak by to mělo vypadat. Vím že na pravou stranu sem nešel do žádný díry a i tak mi nesedí plno věcí. Známý mi domluví jinou geometrii, tak snad se ukáže, že to je v pořádku.

Pochopil sem to dobře???: Když mám mít odklon -0°30´ +-30´ to znamená, že je tolerance od -0°00´do -0°60´ ??? Dále že
třeba záklon rejdového čepu má být 7°34´ +- 30´, takže tolerance je
od 7°04´do 7°64´??? je to tak? a odklon je vždy v mínusech?
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Pochopil jsi to víceméně dobře. Jen poopravím jednu mylnou domněnku - šedesát minut je jeden stupeň. Takže 0°60´ = 1°.

Jinak záklon je vždy v plusu, odklon jak kdy, ale u předních pohonů je často lehce do minusu (áčko).

Na Tvém místě bych si nechal geometrii proměřit znovu a především jinde. Doporučuji značkový servis, tam máš jistotu, že to bude tak jak to má být. Sice dáš možná o nějakou tu korunu navíc, ale jistě tato ivnestice má své opodstatnění.

Především mě na celé věci od samého začátku zaráží, že na protokolu nemáš údaje o proměření zadní nápravy. To je totiž důležité - od postavení zadní nápravy se odvíjí seřízení nápravy přední a pokud údaje zezadu vozu nemáš, vpředu nastavíš kdovíco.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Luke
Přispěvovatel

Příspěvek od Luke »

jo jasný, 60minut je 1 stupeň, blbě sem se vyjádřil. takže ne 7°64minut ale 8°04minut. V prosinci si asi pojedu nechat vyměnit olej, sice ho mám na 30tis ale už 17tis mám najeto na syrovým motoru, takže to asi nechám vyměnit. Zajedu do našeho osvědčenýho servisu, kde sme kupovali alhambru a další auta. Je to autorizovaný prodejce škoda a seat a nyní se věnuje už i vw. a že mi to klidně bude servisovat i v záruce. Takže zkusím si necham zkontrolovat tu geošku. jen bych byl rád, kdyby mě k tomu vzali, protože z vlastní zkušenosti vím, že nakonce mi nakřiví volant, každý máme jiné oči a chtěl bych si volant vystředit sám.
gregys
Přispěvovatel

Příspěvek od gregys »

Čus chlapi,nedá mi to a hodím sem taky protokol od geometrie mého golfu 3 tdi,tak co na to říkáte? díky...Obrázek
Luke
Přispěvovatel

Příspěvek od Luke »

gregys, děláš si snad srandu? Měl si založený svoje téma, já sem tě poprosil jestli tam můžu zařadit i svůj problém, protože se oba naše problémy týkaly geošky. ty na to že klidně. A pár řádků na to si mi vynadal Ať si kurva založím svoje vlastní téma. tak sem to udělal tak co se mi sem sereš???? Chlapi, neodpovídejte mu, tady se podívejte do jeho tématu a dáte mi zapravdu.

http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... c&start=15
Luke
Přispěvovatel

Příspěvek od Luke »

Já jen pořád váhám, jestli na tu geo mám jít. pár lidí říká, že je to zbytečný. je fakt že auto jede rovně a z tohoto hlediska nevidím důvod ji dělat. Taky bych chtěl u ni být a vystředit si sám volant, protože to vždy poserou. Jenže jak jim říct, proč chci geošku když mi to nic nedělá. Je vůbec možný, abych to měl blbě změřený? protože je fakt, že na pravým kole je plus O°50 minut a to by muselo někam táhout ne? nebo by to bylo i vidět?
gregys
Přispěvovatel

Příspěvek od gregys »

:fakac: :fakac:
Peete
Aktivista

Příspěvek od Peete »

gregys píše::fakac: :fakac:
nechcete si to vyridit nekde jinde?? Jste jak pubosi, vicemene spis ty, takze klidek...
Peete
Aktivista

Příspěvek od Peete »

Luke píše:Já jen pořád váhám, jestli na tu geo mám jít. pár lidí říká, že je to zbytečný. je fakt že auto jede rovně a z tohoto hlediska nevidím důvod ji dělat. Taky bych chtěl u ni být a vystředit si sám volant, protože to vždy poserou. Jenže jak jim říct, proč chci geošku když mi to nic nedělá. Je vůbec možný, abych to měl blbě změřený? protože je fakt, že na pravým kole je plus O°50 minut a to by muselo někam táhout ne? nebo by to bylo i vidět?
geo neni rozhodne zbytecna vec, minimalne, pokud nemas zadnej zasah do napravy, nejaka oprava, vymena, jednou rocne, ale spis pri kazdym prezouvani a kdyz si davas na auto novy gumy, neni to takovej balik penez a to ze ti to jede rovne neznamena, ze ji mas v poradku ;)
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“