Octavia I - nejde otevřít kapota

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
JirkaOc
Nováček
Příspěvky: 14
Registrován: 17 pro 2006, 16:51

Octavia I - nejde otevřít kapota

Příspěvek od JirkaOc »

Mám zvláštní problém - z ničeho nic mi nejde otevřít kapota motoru (Octavia I model. rok 2001 - po faceliftu). Táhlem z kabiny se zámek odjistí, kapota jde přizvednout - ale při pohybu odjišťovací pákou pod jejím okrajem se nic neděje, páka má jakoby "hluchý" chod (bez záběru) a zámek se neodjistí. Kapotu lze pouze zpátky přimáčknout do zavřeného stavu (ozve se přitom klapnutí, jak zámek zaskočil). Tak to můžu pořád zkoušet dokola.

Nesetkal se s tím už někdo, resp. neví, jak se dostat dovnitř? Zámek by mohl být zamrzlý (trvá to zhruba právě cca dva týdny, co se ochladilo), ale převoz do podzemní garáže (s teplým motorem, který ještě tedy hřál zevnitř) nepomohl...

Díky za smysluplné odpovědi.
codll
Přispěvovatel
Příspěvky: 873
Registrován: 07 pro 2008, 18:27
Bydliště: Beroun

Příspěvek od codll »

vem sroubovak a skrz ty zebra odmacknes
JirkaOc
Nováček
Příspěvky: 14
Registrován: 17 pro 2006, 16:51

Vyřešeno

Příspěvek od JirkaOc »

Takže vyřešeno - soubor s popisem je tady (snad bude fungovat i takto externě). Škoda, že na tomto fóru nelze ukládat soubory přímo...
Uživatelský avatar
live69
Aktivista
Příspěvky: 2437
Registrován: 11 říj 2008, 11:01
Bydliště: Tábor

Příspěvek od live69 »

Dobře ty :-)
OI TDI PD 4x4 COMBI, 312/260, TT, VB,PP 1043,FMIC,HDS,FMH ,HP-sporting,17 SPIDER,D5WSC-TP5, 193/421 PRODÁNO :-)
T5 TRANSPORTER 1,9PD,
CBR 1000RR
ZAJÍMÁM SE O BUDOUCNOST, PROTOŽE V NÍ HODLÁM STRÁVIT ZBYTEK ŽIVOTA.
LubomirJ
Nováček
Příspěvky: 1
Registrován: 20 led 2023, 10:53

Re: Octavia I - nejde otevřít kapota

Příspěvek od LubomirJ »

Více než 10 let po Vašem příspěvku jsem řešil stejný problém a fakticky nikde jsem k tomu nenašel žádné informace, ani fotky. Odkaz s postupem již nefunguje, tak se podelím o mou zkušenost přímo tady:
Na vozidle "Škoda Octavia Tour 1. generace, benzín" jsem nedokázal otevřít kapotu, i když páčka od řidiče fungovala, kufr se povolil, ale nešlo jej otevřít, protože jej držel 2. zámek (který jistí kapotu, aby se za jízdy neotevřela i kdyby kapotu někdo otevřel zevnitř). Pro představu jsem zámek vyfotil a nahrál na uložto (je tam vidět i páčka ovládaná od kapoty): https://uloz.to/file/Id6Av51YcbMp/octav ... kapoty-jpg:

Problém byl v tom, že páčka (ovládaná z venku od kapoty), která má zatlačit na zámek a tím jej pootočit nedokázala překonat odpor zámku, který se kvůli ztuhnutí nechtěl pootočit.
Kapotu se nakonec povedlo otevřít trhnutím nahoru (které narazilo do zámku a nechtělo jej pustit dále) a zároveň tlačením na páčku, která měla povolit zámek. Ten otřes zřejmě zámek trochu povolil, každopádně je potřeba na danou páčku (zvenku) zatlačit docela silně. Tuto operaci tak lze vykonat v 1. osobě.

Pokud by tohle nepomohlo, podle mě by mohlo stačit nastříkat olej někam na ten zámek, ale nezjišťoval jsem odkud by to bylo možné stříknout, aby to tam dobře nateklo.

Po úspěšném zdolání tohoto 2. zámku kapoty jsme jej vystříkali olejem (ideálně grafitovým) a vše funguje v pořádku.
Držím palce, aby se to povedlo vyřešit i Vám, dalším řešitelům :)
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“