Avensis tlačí vodu :(

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Kakamil 4x4
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Avensis tlačí vodu :(

Příspěvek od Kakamil 4x4 »

Nazdárek přátelé, na dílně se mi objevila kamarádova Toyota Avensis 2.2 D4-D, rok 2005 (najeto cca 110 000km) a že mu prý při delších štrekách a větší zátěži mizí voda přepadem z expanzky :( Fakt je ten, že jsem to s ním otestoval. Nalili jsme nemrzku podle na rysku a po 20km dálnice zmizelo přes půl litru právě přes hadičku přepadu, co je hned pod hrdlem expanzky. Auto ale jede naprosto normálně, má výkon, krásně topí a teplota vody se drží tam kde má.
Mám takový neblahý tušení na těso pod hlavou, ale raději bych ještě vyloučil i jiné možnosti. Tak poraďte, prosím. Napadlo mě, jestli by to mohlo dělat jen samotný víčko na expanzní nádobce??? Toyotu neznám, u koncernu jsem se tím ale už setkal :(
VW Sharan 1.9TDI 4motion (AUY 85kW) is dead :(, now Seat Alhambra 1.9TDI 4motion a Nissan Primera 2.0TD :)
Honda NT 650V Deauville
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Napadlo Tě to dobře, to je první, co bys měl ověřit...
nepropadat panice...
Biimbo
Aktivista

Příspěvek od Biimbo »

jj. A pokud ubývá víc při delších štrekách je to tutovka..
Audi A8 3.0 TDI 171kw
Volvo XC90 2.4 D5 136kw Executive

Prodáno:
Volvo S80 2.4 D5 136kw
Audi A8 4.2 MPi V8 Quattro
OII Combi 1.9 TDI BXE 4x4
Allroad 2.5 tdi V6
OI 1.9 TDI
yahooj
Nováček

Příspěvek od yahooj »

No jestli to má Toyota řešené stejně jak jiní japonci a korejáci, tak je tam tlakové víčko, které když se motor ohřeje tak v potrubí stoupne tlak horké vody a to tlakové víčko nepřepustí vodu do expanzky do té doby, než tlak není okolo 0,9-1.0baru, pak ten přebytečný tlak pustí do expanzky, kde se uchovává a naopak když motor chladne, tak si z expanzky tu vodu, přes to víčko tahá zpět chladící soustava do koloběhu..Ten tlak je tam schválně dělaný proto aby se zvýšil Bod varu... Takže je jednoduchá kontrola... Na víčko nešahej a koukej jen jak se hýbe v závislosti na teplotách motoru hladina vody v expanzce.. (když je motor studený, je hladina na spodní rysce.. Naopak když je motor horky-tak je přebytečná kapalina vytlačena do expanzky a zvětší se samozřejmě i její objem a tudíž jí tam je víc) Měli by bý ta té expanzce dvě rysky jedna za studena a druhá za tepla... Vždy se voda u takhle řešených soustav musí kontrolovat až po !!!Uplném!!! schladnutí motoru.. Nejlépe druhý den, když večer dojedeš... Také jsem se stím už hodně natrápil.. Mám Kiu Carnivala CRDi a je to tam takhle řešené... Tak píšu jen svůj postřeh... Jinak.. Podívej, Otevři to přetlakové víčko, dolej tam vodu pookraj pak ho zavři, zontroluj chladící kapalinu v expanzce jestli je na spodní rysce-zapamatuj si kde byla za studena... A pak to jeď pořádně projet.. Po dojetí za horka se koukni kde je tak hladina vody v té expanzce..(bude o dost výše)((přetlakové víčko neotevírat)))..Pak Nech to schladnout (ale fakt uplně...)-to je to nejhorší, pže člověk je zvědavej tak to kontorluje brzo a pak je to uplně nepřesný... A uvidíš... Když se kapalina za studena vrátila na spodní rysku a když pak otevřeš přetlakové víčko a je tam pookraj vody...Tak je vše v pořádku....!!! Jakmile po vychladnutí zůstává kapalina v expanzce výče, než jak byla dříve za studena, je něco špatně... Nebo i jakmile je v expance méně vody, než bylo dříve za studena je také něco v nepořádku... Samozřejmě je to běh na dlouhou trať a nesleduj milimetry v expanzce a spíš rozmezí centimetrů.. Pže vždy si okruh může natáhnou ud o malinko víc, nebo zas mín...Chápeš... Jinak pak je dálší věc, která se může stat, že voda je vytlačena do expanzky a už není natažena zpět, kvůli vzduchu, co vznikl v soustavě... A to poznáš pravé tím, že je se (za uplného studena podíváš pod to expanzní víčko....) Spíš bych to ukončil tím, že tahle soustava je složitější a je k ní potřeba spousta komponentů, ketré musí dobře fungovat.. Jinak můžeš bádat jak chceš a stejně ti to může zkreslovat na neco jiného.. Zprvu bych koupil, nové přetlakové víčko... a pak se na něj můžes spolehnout... a vypustit to... je to minimální investice... a hodně pomůže.. Tak držím palce a kdyžtak se ptej..
Kakamil 4x4
Přispěvovatel

Díky za názory, chlapy. Už mam v Toyotě objednaný víčko a ve čtvrtek pro něj jedu. Dám a pak se ozvu jak to dopadlo nebo nedopadlo.
VW Sharan 1.9TDI 4motion (AUY 85kW) is dead :(, now Seat Alhambra 1.9TDI 4motion a Nissan Primera 2.0TD :)
Honda NT 650V Deauville
AndrejKv
Přispěvovatel

Příspěvek od AndrejKv »

bullshit. Zrovna na tomhle motoru uz jsme asi 6x menili tesneni pod hlavou/rovnali hlavu. Fakt velice bezna vec. Povzbudive je, ze na prasklou hlavu jsme jeste nenarazili (narozdil treba od yd25 nissan, kde je praskla kazda 2ha)..
diagnostika
elektronika
systemy vstrikovani
automaticke prevodovky
Kakamil 4x4
Přispěvovatel

No, podle posledních testů a zkoušek to fakt vypadá na těso. V chl.kapalině se objevilo zvýšené množství CO2...tudíž tam jdou výf.plyny (wallbash) Ani nový víčko nepomohlo :(
Příští týden bude rozborka. Jo, nemáte někdo kontakt na nový hlavový šrouby??? Orig chtějí 470Kč/ks a druhoška neumí...a starý se mi tam nechávat nechce, brrrr....
Honda NT 650V Deauville
Odpovědět

Zpět na „Toyota/Lexus“