hranicka píše:Když dáš louhu málo, dá se to v pohodě zachránit, dělám to snad při každý várce z jedný konkrétní restaurace (to byla ta ze včerejška), kde je pomalu víc sádla než oleje.svars píše: Ano, bylo mi to divný protože většinou mi to vyjde na 5-7g tak sem to radsi zkusil na 2l flasce, preci jen oleje je malo a nerad bych to vyhazoval...
Pak se vytvoří ne 2, ale 4 vrstvy sedimentu v pořadí zvrchu: metyl, meřo, neesterifikovaná sraženina a dole glycerín s mejdlem. (nějak takhle: http://img405.imageshack.us/img405/1946/sediment.jpg ) Když přidám louh a zahřeju, reakce se zase rozběhne a v ideálním případě se sraženina takřka úplně rozpustí.
Neví někdo, co se stane, když se to s tím louhem přežene?
mě by zajímalo kolik toho metylu na povrchu máš,
já nikdy nic podobného neviděl, sem tam mi plave na povrchu taková blanka, ale jinak vždy dvě vrstvy glicerin který časem ztuhne na kámen a esterifikát který vyjezdím,