emisna kontrola vs. šilenec

co se jinam nevešlo/nehodilo - ohledně aut

Moderátoři: šulda, Moderátoři

stevocz
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od stevocz »

ja som bol minuly rok s mojim G2 a tocil do 4800 a prezilo to. aj ked dost hnusny zvuk ked je otvorena kapota :D

bombastiq: tiez som myslel ze s emisiami problem nebude. pri normalnej jazde to velmi nedymi ked uz su vysoke otacky ale na volnobeh to celkom aj zahulilo

este by sa zislo zistit cim znizit dymivost okrem dobreho naladenia cerpadla
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Kouřivost krom kvality paliva dělá kompresní tlak, rozprach a otvírací tlak jehel a samozřejmě čerpadlo - tedy velikost vstřikovacího tlaku a předvstřik.
Samozřejmě i další věci, jako třeba tvar spalovacího prostoru a stupeň komprese, ale to asi málokdo z nás ovlivní.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
stevocz
Aktivista

Příspěvek od stevocz »

tak GO motora sa mi nechce robit ked maka jak hodinky. z toho co si napisal vidim jedine dat odskusat vstreky
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Ono úplně stačí změnit benzinku. Já teď tankuju bionaftu a hulí to jako avie (dost podobně to i smrdí). Jakmile natankuju klasickou naftu, je klid.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Milosss
Přispěvovatel

Příspěvek od Milosss »

subz3ro_tdi píše:Co je zle na tom vytocit na prevadzkovu teplotu zohriaty motor bez zataze do max. otacok? Ja osobne s tym nemam najmensi problem :) Pokial s tym ma motor problem, nemal vobec co prejst cez TK. Ale to uz je zrejme choroba nasich vodicov, ze jazdia v premavke s autami s rozmlatenymi volnobezkami, napinacimi kladkami, servo prip. klimpakompresormi pred smrtou a striktne intervaly vymeny rozvodov a oleja im moc zily netrhaju....
A teraz do mna... :roll: :D
podľa mojich skromných info sa práveže trocha mýliš. Samozrejme motor to krátkodobé vytáčanie zvládne, no je rozdiel vytáčať motor do tých otáčok bez záťaže a so záťažou. Motor je stavaný na určitý odpor,ktorý v premávke prekonáva, na ktorý je nastavené celé príslušenstvo a aj celý motor. Ak ho nemá, motor môže mať iné torzné kmitanie, ktoré je najhoršie spomedzi ďalších kmitaní, a toto kmitanie už nemusí spoľahlivo tlmiť tlmič torzných kmitov. Motor sa dostáva do svojich kritických otáčok, no to RJ nevie, prívod paliva neodpojí, a motor viac trpí, namáhajú sa ložišká a viacmenej všetky pohyblivé súčiastky motora. Takto nejak som to ja pochopil a má to aj svoju logiku.
subz3ro_tdi
Aktivista

Příspěvek od subz3ro_tdi »

@Milosss: sam si si odpovedal hned v druhej vete -> "motor to kratkodobe vytacanie zvladne"... ak nie, nebola to chyba tohto typu merania :) Ten tlmic torznych kmitov by som neprecenoval - je tam viacmenej kvoli tomu aby ti neroztrhalo rozvodovy remen - zeby mal nejaky podstatny ucinok na vplyv torzneho kmitania na pohyblive sucasti motora by som si tvrdit nedovolil (aj ked ten nazov to moze evokovat). Inak z toho co si napisal by clovek mohol usudit ze by pre ten motor bolo lepsie postavit ho pri merani emisii na valce..... tak v tomto pripade by som sa uz osobne celkom obaval tak o 50% aut ktore by boli merane ;) Inak medzi nami (len uvazujem) ty si este asi nezazil auto merane na brzde s retardermi, rozbehnute na najvyssi kvalt do max. otacok, vsak?

Pre nahliadnutie davam vynatok metodickych pokynov (dieselovych agregatov) z oficialnych meracich postupov pre stanice EK:
Pokiaľ sú kontrolované sústavy vo vyhovujúcom technickom stave, motor nevykazuje žiadne neprirodzené akustické ani iné prejavy a systém palubnej diagnostiky nevykazuje poruchový stav, pokračuje sa, po zahriatí motora nad požadovanú teplotu, kontrolou nastavenia motora, pri ktorej sa kontrolujú voľnobežné otáčky a maximálne (prebehové, obmedzovacie) otáčky. Po tomto úkone nasleduje samotné meranie emisii, pri ktorom sa meria hodnota dymivosti motora počas akcelerácie z voľnobežných do maximálnych otáčok motora pri plnej dodávke paliva (maximálne stlačenie pedálu akcelerátora). Pre objektívne posúdenie stavu motora je potrebné vykonať minimálne tri akcelerácie pri ktorých rozptyl hodnôt dymivosti nesmie byť väčší ako 0,5 m-1 (jednotka dymivosti). Ak by bol rozptyl väčší, alebo ak sú namerané hodnoty dymivosti v klesajúcom rade je potrebné vykonať ďalšiu akceleráciu a opätovne vyhodnotiť posledné tri. Tento proces sa opakuje až do splnenia týchto požiadaviek (maximálne však 12 akcelerácii). Pri viacerých nezávislých vyústeniach výfukového potrubia sa meranie emisii vykoná v každom vyústení samostatne. Vozidlo sa vyhodnotí ako vyhovujúce ak pri vizuálnej kontrole vyhovie, systém palubnej diagnostiky (ak je ním vozidlo vybavené) je funkčný a nevykazuje poruchový stav a pri meraní všetky namerané hodnoty kontrolovaných parametrov zodpovedajú predpísaným.
Octavia Combi 1.9TDI
Audi A2 1.4TDI
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Milosss
Přispěvovatel

Příspěvek od Milosss »

Študujem na VS v ZA, a neboj, mali sme už zopár meraní na ich brzde, dokonca posledné bolo 2 týždne dozadu, B5.5 96kW Pašík. ;)
A tuším sa to dokonca nemerá na najvyšší ale na predposledný kvalt, kvôli čomu to je ale netuším.
Je pekné, že to ten motor zvládne, ale prečo mu pridávať ďalšie starosti navyše? Nehovorím, že to ten motor nezvládne 20 či 30 ráz po sebe, ale prečo mu zbytočne viac škodiť? A o tom, že tú dymivosť na nezaťaženom motore určite nenamerajú takú, aká je v prevádzke pri skutočnom zaťažení, to snáď uznáš.
Jasne tiež že ten motor zvládne aj iné veci, jazda na 1000 otáčkach, síce smrť pre dvojhmotu, ale motor to zvládne. Tak ale predsa tak nebudem jazdiť, keď nemusím že.
A k tomu tlmiču, sú autá čo majú reťaz, tlmičom je napríklad aj samotná dvojhmota, a vidíš, jak dokáže skoro odísť, čiže asi tam na niečo je a určite preceňovaná nie je. A roztrhnutú reťaz som zatiaľ nevidel, to je pravda.
Proste záverom, áno, zvládne to motor, ale o to v mojom príspevku nešlo. Išlo o to, že to tomu motoru určite na životnosti nepridá a to kto neuzná, je už prosím jeho vec.
A keď už podotýkame nejakú tú nezmyselnosť na tej EK, skôr by som bol za nejaký iný štýl merania. Čo sa tou dymivosťou aj tak toľko dosiahne. Sú autá, čo bez DPF nemajú žiadnu dymivosť, DPF sa vyberie, a zrazu sa podiel emisii vypúšťaných zdvihne, životnému prostrediu to škodí viac, ale samotná EK to nenamerá, a pritom je tu na to, aby sme vylúčili vraky s nevyhovujúcimi emisiami. Tak o čom to teda je?
subz3ro_tdi
Aktivista

Milosss píše:A tuším sa to dokonca nemerá na najvyšší ale na predposledný kvalt, kvôli čomu to je ale netuším.
Zvycajne kvoli mensej zatazi na turbo / motor v dosledku nedostatocneho chladenia prudom vzduchu.... iny dovod nevidim.
Milosss píše:Je pekné, že to ten motor zvládne, ale prečo mu pridávať ďalšie starosti navyše? Nehovorím, že to ten motor nezvládne 20 či 30 ráz po sebe, ale prečo mu zbytočne viac škodiť?
Lebo to predpisuje metodika merania. Preto nechapem o com tu polemizujeme....
Milosss píše:A o tom, že tú dymivosť na nezaťaženom motore určite nenamerajú takú, aká je v prevádzke pri skutočnom zaťažení, to snáď uznáš.
Ano mas pravdu, na volnobeh bude spravidla vyssia :)
Milosss píše:A keď už podotýkame nejakú tú nezmyselnosť na tej EK, skôr by som bol za nejaký iný štýl merania. Čo sa tou dymivosťou aj tak toľko dosiahne. Sú autá, čo bez DPF nemajú žiadnu dymivosť, DPF sa vyberie, a zrazu sa podiel emisii vypúšťaných zdvihne, životnému prostrediu to škodí viac, ale samotná EK to nenamerá, a pritom je tu na to, aby sme vylúčili vraky s nevyhovujúcimi emisiami. Tak o čom to teda je?
Suhlasim. Mozeme hladat lepsiu metodiku, stavajme sofistikovanejsie zariadenia...... ale situacia je aka je a obsluha na EK za to (vacsinou) nemoze ;)
Octavia Combi 1.9TDI
Audi A2 1.4TDI
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Forest
Aktivista

Příspěvek od Forest »

Jinymi slovy se dostaneme k tomu, co je tu obvykle: system je spatny ale my s tim nic nenadelame :roll:
TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by (hm)

Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
Milosss
Přispěvovatel

Příspěvek od Milosss »

Subzero: Pokiaľ viem, pred auto, aspoň u nás sme dávali relatívne dosť veľký fukár a keď sa rozbehol, veru, fúkal velice presvedčivo.
Fórum a aj v týchto miestach je väčšinou o polemizovaní, nič sa tu nikdy nevyrieši, a koniec koncov som nepolemizoval, že je to neviem čo, chcel som len poukázať na to, že ty tvrdíš, že motoru to nespraví absolútne nič, ak je v poriadku a ja to, že to vplyv na životnosť má. Ak najazdí motor namiesto 458769km iba 458269km, vplyv na životnosť to má, nehovoril som o žiadnych percentách ani ničom podobnom. Len že to vplyv má.
O obsluhe na EK nepadla ani zmienka, jasne že robia to, čo zákon prikázal, oni s tým nemajú nič spoločné.
A na voľnobehu si myslel asi bez zaťaženia motora nie? Pretože som poukazoval na to, že dymivosť pri vytočení motoru z voľnobehu do max otáčok na mieste bez odporu všetkých pohyblivých častí a jazdných odporov by mala byť menšia, ako pri prevádzke na ceste. Toto ale nemám odnikiaľ overené, čiže je to skôr taká len možnosť skúsiť to overiť aj naozaj v prevádzke vozidla, či je to tak či nie.
subz3ro_tdi
Aktivista

Milosss píše:A na voľnobehu si myslel asi bez zaťaženia motora nie? Pretože som poukazoval na to, že dymivosť pri vytočení motoru z voľnobehu do max otáčok na mieste bez odporu všetkých pohyblivých častí a jazdných odporov by mala byť menšia, ako pri prevádzke na ceste. Toto ale nemám odnikiaľ overené, čiže je to skôr taká len možnosť skúsiť to overiť aj naozaj v prevádzke vozidla, či je to tak či nie.
Spravidla je bez zataze VYSSIA... RJ si nevie zmerat zataz (s vynimkou niektorych robotizovanych a automatickych prevodoviek s elektronikou) a nema mapy podla ktorych by limitovala IQ (mnozstvo nafty), jedine podla otacok motora a mnozstva vzduchu / polohy plynoveho pedalu.... Tym ze je motor bez zataze sa pri tych istych otackach motora nasaje mensie mnozstvo vzduchu (turbo je stale v spool-up faze) a kym to RJ zreguluje, zvycajne je dymivost nadstandarne velka... akokolvek sa ti to moze zdat divne, je to tak :)
Octavia Combi 1.9TDI
Audi A2 1.4TDI
Milosss
Přispěvovatel

Příspěvek od Milosss »

Ja sa rád priučím, takže sa spýtam radšej. Čo sa týka zregulovania od RJ, to chápem, že je moc vstreknutého paliva, no potom by si to RJ mala podľa váhy vzduchu doštelovať nie? Či to nedokáže už?
A tiež, keď je motor nezaťažený, prečo nasaje menej vzduchu? Má na to vplyv aj turbodúchadlo, keďže si ho spomenul? Čiže bude rozdiel medzi atmosférickým a turbo motorom, že pri záťaži a bez záťaže budú iné rozdiely? Možno sú to blbé otázky, ale s týmto si ma dostal, to som netušil a radšej sa poinformujem.
subz3ro_tdi
Aktivista

Milosss píše:Čo sa týka zregulovania od RJ, to chápem, že je moc vstreknutého paliva, no potom by si to RJ mala podľa váhy vzduchu doštelovať nie? Či to nedokáže už?
Dokazat dokaze.... chce to cas.... ale ked ti tie otacky letie nahor tak citas v mape stale na inom mieste, prakticky si non-stop v prechodovom rezime.... a EDC15 je taaaaaaak pomalaaaaaaa 8)
Octavia Combi 1.9TDI
Audi A2 1.4TDI
Milosss
Přispěvovatel

Příspěvek od Milosss »

No ono to vlastne aj dáva logiku, keď bez zaťaženia je ten motor vytočený z voľnobehu do max otáčok behom okamžiku, na ceste by to trvalo mnohonásobne dlhšie a s tým môže teda mať tá RJ problém, ak je teda taká pomalá ako vravíš.
Ale zas sme pri tej metodike, ktorá bola tak navrhnutá a my s tým nič nespravíme...
Forest
Aktivista

Příspěvek od Forest »

... a jeste sekundarni duvod proc nasaje mene - IC bude zahrate a nema se jak ochladit, takze sice nasaje stejne vzduchu, ale mene kysliku ... a kyslik je to, co pomaha spalit palivo.
TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by (hm)

Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
Odpovědět

Zpět na „Diskuze o autech“