položím zde stejný dotaz jako na Peugeot forum. Přeci jen je tu větší šance, že si to přečte někdo kdo řešil podobnou věc.
Prolezl jsem různá fóra na internetu, ale nikde jsem se nedopátral k nějakým jednoznačným závěrům, tak se zkusím zeptat sám, přímo tady a požádat Vás o radu.
Mám 308 motor 1.6 e-HDI 82kW (tj. po FL) poloautomat, najeto 140tis. Koupeno v Citroenu v rámci programu Citroen Select. Pokusím se stručně popsat problém.
Když se rozjíždím na 1, případně zrychluji na 2 i 3 přev. stupěň tak do cca 2tis otáček slyším z motoru takové klapání, které po překonání hranice 2tis zmizí. Čím víc šlápnu na plyn tím je to patrnější tj. při akceleraci do kopce úplně nejvíc. Naopak po rovině pokud budu jen zlehka šlapat na plyn tak není slyšet nic. Není to nějak extra slyšet, ale když se vypne rádio a fukar tak to slyšet je. Spolujezdec mi to také potvrdil, takže nemám slyšiny
Na netu jsem našel z odpovědí na obdobné dotazy tyto teoretické příčiny:
1. Hydroštely. Prý je v nízkých ot. malý tlak a není dostatečně vymezená vůle. - Podle mě to tím nebude, protože to bylo klapalo i bez zátěže kdybych vytáčel motor na neutrál
2. Dvojhmota - netuším
3. Vstřiky - Na to jsem vsázel, ale dle diag. prý ok
4. Něco kolem drážkového řemene co pohání altík, klimu tad... - Podle mě to tím taky nebude viz. bod 1
5. Něco v rozvodech - Podle mě to tím taky nebude viz. bod 1
6. Ucpané podtlakové hadičky turba - auto jede naprosto normálně, ale pravda je, že jak jezdilo když bylo nový netuším.
Už mě nic nenapadá. Ještě bych jen poznamenal, že dle servisní historie z databáze Peugeot byla provedena při 120tis km oprava s názvem - porucha mazání motoru (v Německu). Tehdá jsem netušil co by to mohlo být, ale dnes po pročtení všeho možného bych to tipoval asi na přicpání karbonem.
Také jsem si všiml jedné věci. Začal jsem tankovat výhradně na OMV ten jejich premium diesel jak v zimě vypadá jako voda a v létě je podstatně světlejší než normální nafta. Neobsahuje to klasickou biosložku, ale něco jiného, takže se nekazí a nezasírá vstřiky (údajně
Nemáte někdo nějaký nápad co to mlže být případně radu na koho se obrátit?
Předem děkuji.