burton.b: Asi máte pravdu, že starší verze na AAT má šroubovací ventil. Mám tu AAT z r. 94 na díly a byl jsem se na to podívat a opravdu tam byl také. Žil jsem v domnění, že šroubovací varianta je novější. Díky za upřesnění.
volvo pan: S nutností změření tlaku souhlasím. Na místě, kde je spínač tlaku oleje (na obrázku výš je v adaptétu 17), které navrhuješ by to bylo bezproblémů přístupné. Ostatně jsem to včera měl kvůli tomu ventilu rozebrané. Jenže... Ten ventil tam podle všeho je ze dvou důvodů.
1) Zabraňuje stečení oleje z hlavy po vypnutí motoru (jak správně píšeš)
2) Funguje i jako tlakový ventil, který má za úkol stabilizovat tlak pro hlavu kvůli hydro-zdvihátkům.
Z toho vyplývá, že i když na místě čidla naměřím ukázkový tlak, tak mi to neřekne nic o tlaku jaký je v hlavě, který je přímo závislý na onom ventilu.
Funkce zadržení oleje v hlavě je mi celkem jasná, ale ve chvíli, kdy z nějakého důvodu stoupne tlak ( i přes to, že je vyrovnáván "ventilem" přímo u ol. čerpadla), přepouští tenhle ventil pro hlavu(18 obrázek) přebytečný tlak oleje zpět do mazacího kanálu, nebo dolů do klik. skříně - to mi zatím není jasné. Ten mazací kanál, kde je umístěný, má jakoby dvě stěny. Po vyndání čidla a adaptéru 17 vidím do prostoru hlavního mazacího kanálu, který jde jakoby v horizontální rovině přes celý motor. Pod ním je onen ventil pro hlavu, který by měl přepouštět olej do vertikálně vedeného kanálu vedoucího do hlavy, z onoho hlavního kanálu. Podle mě ten ventil je tam jako spojení mezi hlavním mazacím kanálem a mazacím kanálem pro hlavu. Je to podle mě i proto, že zdvihátka jsou přímo závislá na přesném tlaku oleje oproti zbytku motoru. Proto tedy je tam i tento ventil.
Na následujícím odkazu o tom něco málo je:
https://www.t4-wiki.de/wiki/%C3%96ldruckhalteventil
Podle všeho tam mám verzi s tou pružinkou.
Potřeboval bych nějakou praktickou zkušenost, jak ten zpětný ventil vyndat, aby ho mohl prověřit a vyčistit. Díky