Octa I - stahovačka zadného okna
Moderátoři: šulda, Moderátoři
-
- Přispěvovatel
- Kontaktovat uživatele:
Octa I - stahovačka zadného okna
Prestalo mi fungovať zadné pravé okno na Octavii I (2002), je stále zatvorené. Pri pokuse otvoriť ho tlačidlom od vodiča sa z dverí ozýva cvaknutie nejakého relátka, ale okno sa ani trochu nepohne. Než sa v tom začnem vŕtať, máte s tým nejaké skúsenosti ? Vďaka vopred za každú radu.
Octavia I 1.9TDI-81kW/ASV/Elegance/MR2002
Octavia II Scout 2.0TDI-103kW/CFHC/MR2012
Re: Octa I - stahovačka zadného okna
Zřejmě je velký odpor okna proti otevření a "bezpečnostní relé" přerušilo přívod napětí k elektromotoru pro uzavírání a otevírání okna. Zkus současně se stisknutým spínačem pro otevření okna také tlačit okno směrem dolů. Většinou se okno otevře.
Octavia I 1.9TDI 81Kw AHF r.v.2000
Octávia I 1,9TDI ASV r.v. 2003 chip
-
- Přispěvovatel
- Kontaktovat uživatele:
Vďaka, skúsim. Ak je to iba nejakým "zatuhnutím", myslel som, že zaregistrujem aspoň nejaký zvuk od motorčeka, že sa s tým namáha a podobne, Ale okrem slabého cvaknutia okamžite po stlačení tlačidla tam žiaden iný zvuk nie je. Ešte skúsim monitorovať napätie na batérii, či je tam badateľný pokles kvôli zvýšenému odberu.
Vlastne som tie dvere už čiastočne aj rozobral. Dá sa tá sťahovačka vybrať von, aj keď je okno zatvorené a neviem ho nijako spustiť nižšie? Ten úchyt medzi sklom a sťahovacím mechanizmom sa mi zdal nedostupný, kdesi hore za plechmi. Dík za každú radu.
Koukni do pruchodky, na jednom aute to taky cvakalo a ani se to nepohlo a byly zlamany kable, a potom na tom stejnym aute zateklo pres stahovacku do konektoru motoru stahovacky a to taky cvakalo
Pokud chceš stahovačku menit a potřebuješ pohnout oknem tak stačí přeštípnout vodící lanko po té co si sundaš tapec dveří
https://www.club-opel.cz/viewtopic.php?f=150&t=239
https://www.club-opel.cz/viewtopic.php?f=150&t=239
Naposledy upravil(a) p.s. dne 20 črc 2022, 22:06, celkem upraveno 1 x.
Škoda Octávie Combi 1.9 TDI 81KW
Ty vole to jsou rady. Proc štipat lanko??
Bora 1.9 TDI 85KW 6q,čip, AJM--minulost
Rapid 1.6 TDI 85 kw
Audi Q5 125KW 6q manual
Scala 1.6 Tdi 85kw rv22
Rapid 1.6 TDI 85 kw
Audi Q5 125KW 6q manual
Scala 1.6 Tdi 85kw rv22
Jo to jsou rady ty vole.staci odsroubovat motorek a stahnes okno ručně
no pokud bude zamotaný a zmuchlaný tak sem zažil že ti demontáž motorku moc nepomůže a musel sem to štípnout
jinak ano souhlasim že pokud odšroubuješ motorek mělo by to ručním otočením v idealním případě sjet dolů
jinak ano souhlasim že pokud odšroubuješ motorek mělo by to ručním otočením v idealním případě sjet dolů
Škoda Octávie Combi 1.9 TDI 81KW
Pár mích postřehů
...u těch stahovaček bývá nejčastějí problém s prasklou vodící plastovou "kostkou" ta pak nevodí okno po té liště a okno má jakoby tendenci se vzpříčit....a záleží v jaké poloze k tomu dojde...mě například sjelo, pak jsem chtěl zavřít, praskla kostka, rachot a namotané lanko a celou stahovačku jsem musel vyměnit...preventivně jsem, pak udělal výměnu těch plastových kostek ve všech dveřích...a další věc ty zlámané dráty...mě například levé zadní dveře...rozlámané bužírky, dráty ve zkratu a hřála se ta tepelná pojistka pod volantem v releové sadě...a nešlo tím pádem ani jeno okno...ty můžeš mít ten vodič jen přerušený...taky nemůžeme vyloučit motorek...začal bych stažením manžety a podíval se na dráty, pak tapec dolů....pak dej vědět

Škoda Octavia 3 Combi 1,6 TDi CR 81kw CXXB, r.v. 2017 + Škoda Rapid 1,2 TSi CBZA rv 2013...VCDS MAX, VIS Online, Delphi 2020.23
Pokud okno sjede, tak vůbec nemanipulovat se spínačem pro ovládání okna. Jinak dojde ke zničení "stahovačky", jak popisuje Oťas TDI. Je třeba dveře rozebrat a vyměnit silonovou "kostku" / od ročníku 2001/ nebo ten chatrnější plastový upínací mechanizmus konců lanek u dřívějších ročníků. Ozve-li se nějaké nezvyklé prasknutí při otevírání nebo zavírání okna a okno se nezačne pohybovat, je třeba okamžitě uvolnit ovládací spínač, rozebrat dveře a překontrolovat celistvost zmíněného plastového upínacího mechanismu. Téměř vždy bývá při těchto příznacích na vině.
To však neplatí pro příznaky, které uvádí PEEK. Tipuji, že v jeho případě se jedná o zvýšený odpor okna, jak jsem uvedl výše.
To však neplatí pro příznaky, které uvádí PEEK. Tipuji, že v jeho případě se jedná o zvýšený odpor okna, jak jsem uvedl výše.
Octavia I 1.9TDI 81Kw AHF r.v.2000
-
- Přispěvovatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak som sa po dlhšej prestávke zasa dostal k tej sťahovačke pravého zadného okna. Najprv som stiahol gumovú manžetu medzi dverami a karosériou - a jejda, zlomený kábel - ten červený z dvojice hrubších káblov, zjavne hlavný prívod energie do dverí. Zaradoval som sa, že je to banálna závada, ani nemusím rozoberať dvere. Kábel som nadpojil -...- a nič sa nezmenilo. Pozornejším posluchom som zistil, že pri pokuse pohnúť oknom sa ozývajú dve cvaknutia. Prvé cvaknutie zrejme spína relé motorčeka - druhé ho zrejme vzápätí vypne. Nepomáhala ani dosť silná "pomoc" s prísavkou na okne. Usúdil som, že to okno kvôli zlomenému káblu bolo už dlhodobo nepohnuté a že to nejako vážnejšie zatuhlo. Tak som sňal tapacírung, podarilo sa mi demontovať samotný elektromotor, ten som skúsil na externom zdroji 12V a točil sa normálne. Keďže šnek motorčeka bol vonku, mohol som s prísavkou s oknom hýbať hore-dole v celom rozsahu. Poriadne som premazal vodiacu lištu bielou vazelínou v spreji a cvičil s oknom. Po zamontovaní motorčeka sa bohužiaľ nič nezmenilo, stále rovnaké cvakanie a žiaden pohyb okna. Napokon som demontoval elektronický modul (RJ dverí)- a bol som prekvapený zložitosťou RJ: Mikrokontrolér so 64 vývodmi plus dva ďalšie šváby s mnohými vývodmi, samozrejme aj relé motorku. Samotný modul pripojený ku káblu, odpojený od motorčeka, cvakal stále rovnako, tak som usúdil, že už nezápasí s mechanickým odporom, tak som to už vzdal s tým, že zrejme je vadná RJ. Všetko som už poriadne sklamaný zmontoval s vedomím, že "operácia sa nepodarila, pacient iba zašitý do hrobu". Po formálnom teste úplne zmontovaných dverí zrazu okno začalo celkom normálne fungovať. To jsem blázen...
Niekedy sa okno šprajcne hlavne keď sa dlhšie nepouživa treba po zime. Staci vyhodit motorek pohnut nahodit zpatky a funguje zase normalne
Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE