Ahoj, Tak jsem tak přemýšlel a nemohl přijít k čemu je odvětrání klikové hřídele. Může mi to někdo prosím vysvětlit. A proč to mají jen naftaci a benziny ne?
Předem děkuji
Myslíš odvětrání klik. skříně,nebo bloku, tak to mají všechny spalovací motory. Každý po svém,ale mají. Proto, aby měly kam unikat případné netěsnosti kolem pístních kroužků,aby se nevyvalily gufera atp.
Tkevlar píše:Ahoj, Tak jsem tak přemýšlel a nemohl přijít k čemu je odvětrání klikové hřídele. Může mi to někdo prosím vysvětlit. A proč to mají jen naftaci a benziny ne?
Předem děkuji
No je to tam z důvodu ekologie.Protože v prostoru klikové skříně vznikají plyny z mazacího oleje + plyny které proniknou kolem pístních kroužků a ty jsou silně toxické, tak se musí vést do sání a motor je regulerně spálí a odejdou výfukem jako menší zlo, než kdyby šli přímo do ovzduší.No a také pro vyrovnání tlaku v klikové skříni.
Dříve se to odvětrávalo do ovzduší, asi kolem roku 1965 to nevím úplně přesně a nebylo to ve všech státech stejně bylo výrobcům uloženo tyto škodliviny spalovat znovu motorem. Měl jsem Taunuse 1964 a ten měl zkrz karter průvan, kdy vrtule hnala přes šikmo umístěnou trubku vzduch do karteru (ventilovým víkem) a na zadní straně motoru to šlo pod auto. Když byl motor vyběhanej, tak to tam hulilo víc, než z výfuku. Taunus z roku 65 už měl tyhle smrady vedeny do vzduchového filtru.