Marek77 píše:Oleje splňující specifikaci API GL-5 jsou speciální oleje pro hypoidní (mimoběžně uložená) soukolí rozvodovky. Taková soukolí se v převodovkách VW v žádném případě nevyskytují. Je to specifikum ruských strojů a výjimečně některých jiných, ale VW hypoidní soukolí nepoužívá (a už vůbec ne do společné skříně převodovka/diferenciál). Takže pro převodovky VW naprosto bohatě stačí olej API GL-4. Pokud použiješ olej GL-5, teoreticky se nic stát nemůže (je to jako když do klasického TDi použiješ olej pro PD-čka - prostě je to stejný olej, ale má "něco" navíc). Říká se ale, že použití olejů GL-5 v klasických nehypoidních převodech může způsobovat potíže s řazením, protože dochází k nalepování synchronů na hnaná kola převodovek. Osobně to ale vyzkoušené nemám - vždy jsem používal takové oleje, jaké mi předepsal výrobce (měl jsem Ladu, kde do diferenciálu je nutné používat GL-5 kvůli hypoidnímu soukolí rozvodovky, ale v převodovce je předepsáno GL-4, i když pravdou je, že Rus plnil obě skříně stejným olejem, tak se v tom vyznej...............).
Jsi opravdu MACHR, díky za názory, ale chtěl bych tedy vědět co mám udělat: je ten olej který jsem tam dal špatný a nutno znovu vyměnit, nebo ještě chvilku počkat. Najel jsem cca 300 km na ten nový olej. Hladinu upravým dnes odpoledne.