Privotní dojmy mám smíšené, ale jede to bez problémů. Momentálně mám 1díl nafty a 4díly oleje. U starších strojů co už mi na naftu špatně chytají mají větší problém, tam budu řešit předehřev nebo hledat nějaké optimální míchanino s naftou a technickým benzínem.
Ducato mi chytlo bez problémů i dnes,když bylo ráno necelých 5 stupňů. Za studena to má tvrdší chod, ale jak se zahřeje aspoň na 60stupňů,tak není vidět rozdíl. Celkově bych snad i řekl,že to jede líp, motor má klidnější chod a ve vyšších otáčkách se chová líp.
Neuvažuji o používání úplně čistého oleje,to si vyžaduje hodně předehřevu a vůbec ta kolísající viskozita dle teploty dělá problémy. Přemýšlím nad poměrem s naftou 1/3-1/5 plus cca 5% technického nebo obyčejného benzínu, co vy na to?
Otázku poruchovosti a životnosti palivové soustavy a motoru vůbec nedokáže nikdo jednoznačně odpovědět. Prostě se budu snažit ryzika předvídat a předcházet jim. Tj. nepoužívat olej ve velké zimě,nenechávat v odstaveném stroji, co nejrychleji vyjezdit a občas použít nějakou přísadu na pročištění palivové soustavy. Většinou používám přísady určené pro nákladní auta, když tu samou dávku dám do traktoru nebo auta,tak ten účinek je intenzivní a klistýr dokonalý
Koukám, že jsou tady dobrodruzi, co se nebojí olej dát i do řízených motorů s PD,CR atd. Hodně štěstí jim, některým to snad vyjde.
Dále mám možnost mít pravidelně za odvoz vyfrit.,ale zatím mám z toho obavy, tento olej obsahuje hodně bordelu a to nejen tuhých nečistot. Ten spíš budu přimíchávat do nějakého vychlemstaného stroje, na jeho čističce již pracuji,inspiraci jsem našel zde.
Jak se vše vyvine dál uvidím, každopádně je to zajímavá alternativa, kterou hodlám zdokonalovat.
Zdar všem ropákům a olejákům.