filtrace přez vložku olej. filtru

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Stewa
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od Stewa »

sikin1987 píše:tak jsem hledal po celem zline obchod kde bych sehnal nejaky olejak na nakladak ci zetor a nakonec sem nasel servis co prodava dily na AVIE a multicary. olejak na avaiu je malickej skoro jako na skodarnu ,takze sme se ani neptal na cenu tipuju asi 40 kc,ale nasel mi tam vetsi na jiny nakladak za 67. tak sem vzal 2 a frcel domu. Akorat tam neni dole ten tesnici krouzek, takze to budu muset nejak utesnit tmelem. Jo a kolem filtru je papirova mrizka asi na velky bordel tu tam mam asi nechat ze?
sem zvedavej jestli to prokape za tyden kdyz to dam do 10l kyblu.
Ten velkej sem dneska koupil za 50 bez tesneni. dneska ho zkusim nejak upevnit. Kdyby se ti to podarilo, tak pisni jak jsi to udelal. ja si s tim ted jedu lamat hlavu do garaze
Mercedes-Benz W210 300D
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

sikin1987 píše:tak jsem hledal po celem zline obchod kde bych sehnal nejaky olejak na nakladak ci zetor a nakonec sem nasel servis co prodava dily na AVIE a multicary. olejak na avaiu je malickej skoro jako na skodarnu ,takze sme se ani neptal na cenu tipuju asi 40 kc,ale nasel mi tam vetsi na jiny nakladak za 67. tak sem vzal 2 a frcel domu. Akorat tam neni dole ten tesnici krouzek, takze to budu muset nejak utesnit tmelem. Jo a kolem filtru je papirova mrizka asi na velky bordel tu tam mam asi nechat ze?
sem zvedavej jestli to prokape za tyden kdyz to dam do 10l kyblu.
Ten velkej sem dneska koupil za 50 bez tesneni. dneska ho zkusim nejak upevnit. Kdyby se ti to podarilo, tak pisni jak jsi to udelal. ja si s tim ted jedu lamat hlavu do garaze
Mercedes-Benz W210 300D
sikin1987
Aktivista

Příspěvek od sikin1987 »

no nevim kdy se k tomu dostanu,protoze doma nemam kybl do ktereho bych mohl udelat diru a musim pockat az se dostanu na chalupu coz pri tech destich tezko:( sem na to taky nadrzeny a potrebuju si uz naredit naftu olejem,protoze motor moc vibruje a moc zere:D nechapu jak to je mozne,ale na olej mam proste mensi spotrebu skoro o litr
ex fiat punto 1,4 GT turbo 96 kw
ex fiat tipo 1,7 D 42 kw
ex fiat brava 1,6 - 76kw
ex fiat bravo JTD 105 95 kw
chip 285 Nm +
ex fabia 1,9 TDI PD jen malicka uprava odhad 85-90 kw max,ale jede pekne
lancia lybra 2,4 JTD 132 kw 420 Nm
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

sikin1987 píše:no nevim kdy se k tomu dostanu,protoze doma nemam kybl do ktereho bych mohl udelat diru a musim pockat az se dostanu na chalupu coz pri tech destich tezko:( sem na to taky nadrzeny a potrebuju si uz naredit naftu olejem,protoze motor moc vibruje a moc zere:D nechapu jak to je mozne,ale na olej mam proste mensi spotrebu skoro o litr
Dneska sem dotahl starej plechovej dřez a vypadá to že bude pasovat na filtr. zitra snad napojim a nafotim a rozjedu.
Mercedes-Benz W210 300D
sikin1987
Aktivista

Příspěvek od sikin1987 »

me tam chybi to tesneni ja nevim jak to napojim na tu diru,kdyz ma ten filtr zahnute hrany dovnitr dir. filtrovat budu teda asi az v sobotu a nejspis teda kybl nic jinyho nevymyslim musim senat nejakou trubicku co do toho filtru narvu a utesnim to. Teda,ale sme napnutek jak to potece.
ex fiat tipo 1,7 D 42 kw
ex fiat brava 1,6 - 76kw
chip 285 Nm +
oldaf
Aktivista

Příspěvek od oldaf »

sikin1987 píše:me tam chybi to tesneni ja nevim jak to napojim na tu diru,kdyz ma ten filtr zahnute hrany dovnitr dir. filtrovat budu teda asi az v sobotu a nejspis teda kybl nic jinyho nevymyslim musim senat nejakou trubicku co do toho filtru narvu a utesnim to. Teda,ale sme napnutek jak to potece.
Tady máš odkaz na mojí filtraci přes olejovej filtr z liazu. Nechal jsem to týct přímo do kanystru aby bylo vidět jak rychle to teče. Filtr má přefiltrováno už asi 300-400litrů, takže to moc rychle neteklo. Ten 30litrovej kýbl se přefiltroval 55minut. http://www.youtube.com/watch?v=sg_bkumSz1k
PRODÁM NOVOU 12mm HLAVU NA TDS,
VW T3 mTDI ASV , GT2052, 11mm hlava,
BMW E39 525mTDS touring,12mm hlava, IC, diff 2,35, GT3271-tlak 3,1b, jednohmota DURAL 240mm,
sikin1987
Aktivista

Příspěvek od sikin1987 »

tu hadicu mas vlozenou v tom filtru? to bych taky mohl ,ale ten prumer zrovna nesezenu. Nejak to vymyslim hlavne,ze uz mam doma filtry.
ex fiat tipo 1,7 D 42 kw
ex fiat brava 1,6 - 76kw
chip 285 Nm +
oldaf
Aktivista

Příspěvek od oldaf »

Závitovou tyčí která je přitažená ke dnu kýble mám přitaženej filtr ke dnu kýble. Mezi dnem kýble a filtrem je gumový těsnení. To samý těsnění je nahoře na filtru pod podložkou. Závitová tyč prochází celým filtrem. ve dně kýblu pod filtrem je díra kterou to teče do sudu. Tu hadičku jsem tam dal jen proto aby při natáčení bylo vidět jak to teče.
BMW E39 525mTDS touring,12mm hlava, IC, diff 2,35, GT3271-tlak 3,1b, jednohmota DURAL 240mm,
oldaf
Aktivista

Příspěvek od oldaf »

sikin1987
Aktivista

Příspěvek od sikin1987 »

jo ja to chapu ja to udelam jednoduse. zacpu ty diry ve filtru na spodku duelam diru pro hadicku nebo trubicku tu tam nejak zatesnim ve spuntu a budu se modlit at to tece. stejne prefiltruju tak 30l mesicne. ale zase nechci kupovat ten filt kazdy 2 mesice takze predim se budu snazit prolit aspon pres tu geotextilii.
ex fiat tipo 1,7 D 42 kw
ex fiat brava 1,6 - 76kw
chip 285 Nm +
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Konstrukce je ze starých židlí spojených stahovacími páskami, nahoře je ještě nádržka s pružinama z postele pro olejové láhve, aby kompletně odkapaly.
Na chatě jsem našel starej plechovej dřez, v jeho odtoku je vložena liazova vložka filtru a pod ním trychtýř do kanystru.
Vložka filtru je ještě obalená do punčochy, pro hrubější nečistoty, aby nezasíraly filtr
Mercedes-Benz W210 300D
sikin1987
Aktivista

Příspěvek od sikin1987 »

Tak aby jste nerekli,ze jsem uplnej kokot musím přiznat,že jsme v plné parádě rozjel filtraci přes oleják z LIAZu. Avšak musím upozornit na to,že jsem sehnal uzkej a vyšší kýbl aby tofungpovalo líp z fyzikálního hlediska.
olejbyl několikrát filtrovaný přes jemné sítko a pak ještě geotextilie.
10 l teklo asi 20 min nevím neměřil jsem ani nebudu jsem nadšenej, že to funguje.Olej je fakt čistounkej a vírazně zesvětlil.
No,ale bohužel jsem se zase nechal unést a blbec jsem nalil do 25l nafty 20l oleje a podavací čerpadlo se málem rozpadlo :(. Jako prolíval jsem to trošku směsi nafty s olejem takže poměr nebyl nějak kritický,ale prostě čerpadlo skoro netlačilo a bručelu neskutečně hlasitě a to i po startu a při běhu motoru. Tak jsem nechal motor 10 min běžet zalil jsme to trochou benálu a nafty a pak to je pořádně protáhnout v zatáčkách. Po pár km se to uklidnilo,ale zase startuje hůř. Nevíte někdo proč to čerpadlo tak bručí? je to kvůli ucpanému sítku nebo velké viskozitě oleje? Zajímalo by mne jestli se to čerpadlo nějak spálí nebo prostě rozletí nebo má nějakou ochranu a praskne pojistka nevíte? Vím,že ho oddělám,ale jestli mám nějakou šanci,že se nezničí.
ex fiat tipo 1,7 D 42 kw
ex fiat brava 1,6 - 76kw
chip 285 Nm +
pepe276
Aktivista

Příspěvek od pepe276 »

Ahoj, koukám, jak to tu různě filtrujete. Já jsem zatím filtroval jen přes vliselín nebo jak se to jmenuje a každých pár tisíc km musel vyměnit palivový filtr v autě, protože se ucpal. Dneska dopo jsem konečně sehnal palivové filtry z Karosy-Liazka :) , takže jdu svařit nějakou konstrukci na sud a konečně do něj budu filtrovat :) .

Mám Xantii 1.9TD s Boschem a jak se tu fastarrow ptal, tak tenhle motor snese bez problémů až 30% Naturalu v naftě/oleji. Jezdím na něm friťák už tak 2 roky a bez problémů, akorát ti možná po čase začne téct čerpadlo, až ti v něm ztvrdnou O kroužky-teda pokud jsou ještě původní někdy z 90. let.

Jo a ještě doplňuju: Asi ti to začne zevnitř rozežírat ten pumpovací balonek napravo u motoru a možná si to i tudy začne přisávat mezi gumou balonku a jeho ventilkem-to byl můj případ. Kup novej balonek, třeba tady http://www.autonaolej.cz/obchod/1-manuf ... e.tpl.html , nebo aspon za něj dej hrubej naftovej filtr do hadičky-ten průhlednej se sítkem vevnitř a za chvíli budeš koukat, kolik bordelu v něm z balonku máš. Mě to všechno předtim letělo rovnou do naftovýho filtru a ten labyrint na ohřev paliva pod ním byl hodně zasviněnej a samotnej palivovej filtr taky.

Chci se zeptat:
1) Který z tady uvedených filtrů je nejjemnější? Vím, že jemné palivové filtry levnější řady OTO(teď se to snad jmenuje Unicorn) od firmy Mann Hummel do Liazky (Pj4) a do Avie(Pj1) filtrují na 5 mikronů a hrubý liazácký(Ph4) na 10 mikronů - údaje od člověka přímo z Mann - Hummel. Na kolik mikronů filtrují olejový a hydraulický do Liazky?
2) Proč používáte na friťák(=palivo) olejové filtry-hydraulické, nebo na motorák, když jsou liazácké palivové taky dost velké a jsou dělané přímo na palivo? Jsou jemnější, nebo větší, nebo...proč? Nebo je úplně jedno, který filtr použiju?
3) Na kolik mikronů stačí filtrovat friťák, ať nevydřu vstřikovací čerpadlo, nebo vstřiky?
4) Je rozdíl, jak jemně musím filtrovat palivo třeba do mé staré Xantie 1.9TD - nepřímý vstřik a třeba Octavie 1.9TDi 66 kW s rotačkou Bosch, nebo to má stejné požadavky na jemnost filtrace paliva?
Naposledy upravil(a) pepe276 dne 14 srp 2011, 10:02, celkem upraveno 1 x.
Peugeot Boxer 2.5TDi THX 79kW 1998
Peugeot 106 1.0 CDZ 37kW 1998
Citroen Jumpy 1.9TD 68 kW 1997
Citroen Berlingo 1.9D 51 kW 2000
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

Filtrovat palivo je ideálně na velikost částic, které má ten nejjemnější filtr v autě.
Na kolik zvládne filtroval Liazka to nevím, ale ten co sem koupil já tak je made in Poland a přefiltroval mě tak 40l než se zanesl :-(
Mercedes-Benz W210 300D
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“