MB VITO 2,3 TD na olej i v zimě- ředehřev nezávislim topením

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
petr.vito
Nováček
Odpovědi: 0

MB VITO 2,3 TD na olej i v zimě- ředehřev nezávislim topením

Příspěvek od petr.vito »

Zdravím všechny. Tak už mám za sebou prvních 10 000 na řepkový olej. Kupuju jen nový a zdá se že vše funguje jak má. Palivový systém je vyhřívaný na 3x, mám předehřev před filtrem na 12V, průtokový předehřev na teplou vodu a hadice s teplou vodou je vedená přes nádrž. Taky je velká výhoda nezávislé topení. Když bude pod nulou zapnu bufíka a za 5-10 min je nádrž teplá. Kdejaká přestavba stojí mraky peněz, a navíc funguje opravdu jen jako volba mezi 2ma palivy. Přitom stačí motor a olej jen ohřát a nepotřebuju startovat na naftu. Bufík mě stál se všim všudy 12 000,- (dá se sehnat i levnější, ale bez záruky) a navíc když ve Vitu kempuju a spím, tak bufík topí i do kabiny.
Jinak 2,3 TD je super motor, i když ho krmím řepkovim olejem nekouří ani trošku. Kamarád má stejný Vito už mraky let a ten motor má najeto 980 000 KM!!! Všechno je původní, ještě si nevyžádal žádnou opravu a to jezdí na kdejakou močku :?

Ponaučení: Kupte si bufíka a jezděte na čistej olej!

Jinak bufík má vlastní nádrž na naftu (10l) Spotřeba bufíka je 0,5l za hod při plnym výkonu. Na koupi doporučují pána z Trutnova, má spousty bufíků (nafta i benzin), poradí se zapojením, dává záruku 12 měs. dodá návod na zapojení a také vám dělá servis a diagnostiku. Kdo chce koukněte na bazos.cz má tam inzerát. Dodá i časovače, dálkový ovládání atd... (hm)
petr.vito
Nováček

Příspěvek od petr.vito »

Jinak taky traktory maj vyhřívanou nádrž přes výfuk, viděl jsem to i u novýho Johnyho Deera a u starýho Ditroita jsem viděl jak nafta prochází přes hlavu motoru. Nižší spotřeba a lepší spalování...dostat do motoru teplou naftu, klidně i přes 80 stupnu. Není to z mojí hlavy ale asi to opravdu funguje :-D
petr.vito
Nováček

Příspěvek od petr.vito »

Další zkušenost s bufíkem:

Kamarád má VW T4 MULTIVAN, jezdí na RO a bufík (teplovzduch) mu běží i na čistej olej :-) Já to zkoušet asi nebudu, ale funguje to :D
petr.vito
Nováček

Výhřev výfukem - brzdová hadička

Příspěvek od petr.vito »

Tak jsem udělal další vyhřívání paliva. Protože mi RO po cestě k čerpadlu chladl, tak jsem namotal brzdovou hadičku kolem výfuku a pouštím RO hadičkou. Brzdová hadička je přibodovaná, aby nechrastila a zdá se že vše funguje. Ještě jsem vše pro jistotu natřel silikonovou barvou která vydrží teploty až do 700°C. Pokud i tyhle všechny serepetičky budou málo, tak mám v záloze ještě další triumf.

Když prší, tak se mi kouří z nádrže, jak to pěkně osychá :D

Barva stála 90 Kč asi 70 ml a brzdová hadička zdarma od kamaráda.
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

petr.vito
Napad dobry, ale problem jak hlidat teplotu na vystupu...
Aluksyl? Nic moc, pri teplote 700°C je davno v pr....
petr.vito
Nováček

Hlídat teplotu je zbytečný!

Příspěvek od petr.vito »

No, teplotu nehlídám... to je fakt, ale proč bych to dělal. Jediný co může naftu přehřát je zmiňovanej výhřev přes výfuk, ale to by muselo bejt asi větší plocha.Voda v nádrži naftu nemůže ohřát na víc než cca 80 stupnu, když samotna voda ma necelejch 90. To by tam nesměly bejt žádný ztráty.predehrev na 12 V jen temperuje a udrzuje teplotu okolo 70, je to spinany pres cidlo.

Jinak ta barva nevim jak se jmenuje, ale drží tam dobře. Dával jsem to i na výfuk u motorky a tam jsou vetší teploty.
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“