Vážení zkušení esterifikanti....

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
hranicka
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od hranicka »

Tak nakonec je výtěžnost 20l SME z 23l oleje, není špatný, esterifikuje se v sudu položeným na kotli, za 3 dny hotovo a autíčku moc chutná, jede to jak na naftu. Dalších 60 flašek doma. :)
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Mám tu jednu pro někoho podstatnou informaci z esterifikace:
Ze slunečnice vznikne dost kvalitní glycerín, kterej se dá použít jako slušnej mycí prostředek, takže jsem ho nechal na dně a začal na tom esterifikovat další várku, což byl pěkně blbej nápad (wallbash) . Došlo k "přelouhování", zreagovalo asi jen půl litru metanolu místo potřebných 3l, olej zgelovatěl a musela tak nastoupit kyselina. Takže jsem to zahřál, počkal, až to zase zkapalní, odčerpal (a vyhodil kvůli nedefinovatelnýmu ph) metanol z hladiny, pak jsem olej (u kterýho jsem přišel asi o 10%) přečerpal do jiný nádoby a glycerín ze dna jsem musel zlikvidovat všechen, protože byl díky použití kyseliny samá sůl, olej přelil zpět a mohlo se začít znova.
Tak bacha, ať si zbytečně nepřiděláte práci. ;)
Fazer
Přispěvovatel

Příspěvek od Fazer »

Tak jsem taky vařil a uvařil jsem želatinu :-) Jezdit se na to nedá,ale když to nechám ještě víc ztuhnout,tak to můžu nakrájet a přikládat s tím v kamnech. :-D :-D :-D
Škoda Oktavia 1,9TDI 81 kw ASV
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Zase pár tipů, tentokrát k množství louhu při esterifikaci:

Pokud je louhu rozpuštěného v metanolu nedostatek, reakce se po určité době zastaví a původně kalný metanol se opět odbarví do čira a zůstane na hladině.
Pomůže do směsi přisypat pevný louh, většinou stačí tak 25% původně použitého množství, asi po 5ti hodinách zamíchat.

Mírnej přebytek louhu poznáme ztuhnutím glycerínu na dně a taky tvorbou bílé krusty mezi metanolem a olejem při esterifikaci. Čím větší přebytek louhu je, tím sice probíhá reakce rychleji, ale dříve dojde ke gelovatění glycerínu (který se tak nestihne úplně oddělit) a výtěžek esteru je nižší, v extrémním případě se neoddělí vůbec (=pudink)

V ideálním případě zůstane glycerín perfektně tekutej i po 14ti dnech i při při 0°C. :)
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Poměr pro čisté sádlo, kdy není třeba esterifikovat pod tlakem ;) :
1l roztavené sádlo, 175ml metyl a v něm rozpuštěno 7,5g NaOH, vody netřeba.
Pro několikahodinovou esterifikaci stačí cca 40°C, kdy sádlo teče, není tedy třeba tlakovat, jen průběžně promíchávat.
Bod tuhnutí výsledku 5°C
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

hranicka píše:Poměr pro čisté sádlo, kdy není třeba esterifikovat pod tlakem ;) :
1l roztavené sádlo, 175ml metyl a v něm rozpuštěno 7,5g NaOH, vody netřeba.
Pro několikahodinovou esterifikaci stačí cca 40°C, kdy sádlo teče, není tedy třeba tlakovat, jen průběžně promíchávat.
Bod tuhnutí výsledku 5°C
Kolik si z něho vytěžil?
Mercedes-Benz W210 300D
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Budu vědět o víkendu, až bude vše vysedimentováno, ale už je jasný, že z 23l sádla minimálně 20litrů esteru bude.
Ještě udělám testy mrazuvzdornosti směsi s 30% sme, třeba to půjde až k nule. :)
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

hranicka píše:Budu vědět o víkendu, až bude vše vysedimentováno, ale už je jasný, že z 23l sádla minimálně 20litrů esteru bude.
Ještě udělám testy mrazuvzdornosti směsi s 30% sme, třeba to půjde až k nule. :)
jsem taky zvědavý jeden motorest mi přebral bprec
měl jsem z něho měl tak 3OO ročně,
nyní přešli na margarín tak mě volali at si beru, mám toho skoro stovku mazat se to dá zatím na chleba
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Tak první výsledky:
Výtěžnost 92%
teplota tuhnutí s příměsí 10% benzínu (dávám vždy kvůli bodu vzplanutí - startování) 0°C
Když přidám 30% sme, tak to jde i pod nulu, ale do nádrže bych to asi nenalil, při ještě nižších teplotách se má tendenci ester sádla srážet a mohl by po pár km ucpat filtr.
Nevím jak s margarínem, příští tejden budu dělat další várku, trochu MeOH odleju a zkusím to aspoň ve zkumavce.

edit:
Tady máte pro představu fotku výchozí suroviny (23°C) :) :
Obrázek
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

POZOR!!!

Nepokoušejte se esterifikovat ceres soft a to ani ve zkumavce! Při dosažení určité teploty v kombinaci s metanolem vybuchne! Stala se tu kvůli tomu docela nepěkná nehoda. :lebka:
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

hranicka píše:POZOR!!!

Nepokoušejte se esterifikovat ceres soft a to ani ve zkumavce! Při dosažení určité teploty v kombinaci s metanolem vybuchne! Stala se tu kvůli tomu docela nepěkná nehoda. :lebka:
metanol se odpařiuje při 62
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

hranicka
kde, co, kdy?
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Tak už jsem zpět,
dělal se pokus v zašpuntovaný zkumavce jako už tak 50x před tím, chtěl jsem zkusit reaktivnost různých mastnot. Jak se dostal ke slovu ceres, při zahřejvání se nic nedělo, ani náznak varu a pak zničeho nic se zkumavka roztrhla a měl jsem tu sračku ve xichtě. Lehce poleptaný čelo a zánět v levým oku, vyšetření naštěstí dopadlo celkem dobře.
No nic, zkusím ten pokus později, ale už s obličejovým štítem.
V ingrediencích ceresu je psaný, že je to sycený dusíkem, že by proběhla neplánovaná nitrace? :?
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

hranicka
No vseobecne margariny a ty veci sycene vodikem ci cim nejdou esterifikovat. Dela tam problem ta modifikace.

Jeste ze jsi cely ;) Uzdrav se a zkus to znovu, ale dal bych to nad ohen a vzdalil se a cekal:)
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Jinak kvalita B100 od Unicorn nic moc! (sice na ester porad slusne, ale nechapu, jak muze mit Unicorn bod zakalu -12°C a stanice Prona v mrazaku naprosto ciste?) Dnes do rana vzorek venku, -12°C a vzorek je kalny a je tam naznak "prachu".
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“