2.5 V6 TDI 132kW AKE předvstřik

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
oo.viper.oo
Nováček
Odpovědi: 0

2.5 V6 TDI 132kW AKE předvstřik

Příspěvek od oo.viper.oo »

Mám pocit že auto je poslední dobou trochu línější, zejména v nižších otáčkách. Jedná se o AKE s automatem, táhne mu na 300000 km. Loni kontrolované vačky a měněná zdvihátka, vahadla, podložky. Vstřiky, VP, turbo původní. Spotřeba normální, cca 9.5-10.5l po Brně a okolí. Při sportovní jízdě 11-12l. Ve vyšších otáčkách auto táhne subjektivně dobře.

Symptomy:

1. Jezdím pravidelně táhlý kopec na tempomat. Dřív jsem kopec vyjel celý na stejný stupeň, teď si v jednom místě automat začal podřazovat.

2. Podřazení bez plynu přestalo být plynulé. Je nekultivované, motor se zahoupe jako by se přidusil. Neochotně se bez plynu při podřazení roztáčí. Pokud ale úplně minimálně podržim plyn a podřadím, tak podřazení plynulé je, což je pro mě indikátor že tiptronikem to v tomto případě není.

3. Pokud je auto studené a motor vytáčím do max 2000 otáček, tak motor táhne a je krásně tichý. Pokud překročím určitou hranici, někde mezi cca 2000 až 2100 otáčkami, zvuk se skokově změní a motor začne chrčet, trochu jako Common-Rail. Pokud plyn uvolním a otáčky klesnou pod zmíněnou hranici, tak motor zase skokově ztichne. Během jízdy, jak se motor prohřeje, tak pak už chrčí stále stejně nezávisle na otáčkách, tedy je už pak stále hlučnější než za studena.

Zkontrolované hadice, váha, udělané logy, turbo tlačí jak má, logy předvstřiku ale ukázaly zajímavou věc. Udělal jsem z logu graf. Modrou jsou otáčky, žlutě požadavek na předvstřik a červeně naměřený/načtený předvstřik.

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Je tam vidět jak načtený předvstřik vyskakuje v závěsu za požadovaným, v podstatě až v době kdy požadovaný spadne dolů. Výška načteného je proti požadavku minimální. Většinu času je nulová (pravá svislá osa má 0 jinde než levá). U třetího žlutého peaku není žádný červený, teda tam předvstřik vůbec nezareagoval, u čtvrtého je správně vysoký, ale pozdě a je to výjimka. Ve zbytku logu skáče jen tak jak ty dva první na tom grafu.

Chyby žádné řídící jednotka nehlásí.

Dá se pomocí toho grafu vysvětlit některý z těch symptomů? Na co by to mohlo ukazovat? Že by se loučil řídící vstřik, nebo nedej bože čerpadlo?

Dík za názory.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

otevřít čerpadlo odkalit, vysušit, zaplavit, použít aditiva na čistění palivové soustavy,

časem opět nalogovat nejdodeli ke změně kovošrot ;)
oo.viper.oo
Nováček

Příspěvek od oo.viper.oo »

slovacek.milos píše:otevřít čerpadlo odkalit, vysušit, zaplavit, použít aditiva na čistění palivové soustavy,

Kovošrot bych nerad, už zbývá jen dolatit vstřiky, čerpadlo, nápravu, převodovku, atd. atd., a Allroad je jak novej :-)

Co přesně teda vlastně ukazuje "aktuální start" vstřiku, resp. kde to ECU bere? To vrací čerpadlo skutečnou polohu přesuvníku, nebo to ECU vyhodnocuje reálný čas vstřiku na základě čidla polohy jehly v řídícím vstřiku?
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

máš jeden řídící vstřik ty osataní to neumí pokud je v tom guláš začal ych voda v čerpadle a koroze ;)
Sllawek
Přispěvovatel

Příspěvek od Sllawek »

slovacek.milos píše:otevřít čerpadlo odkalit, vysušit, zaplavit, použít aditiva na čistění palivové soustavy,

Ahoj, píšeš odkalit čerpadlo, ještě jsem to nedělal, jak na to, abych něco nedojebal, nejsem sice úplná lama, ale tohohle se malinko bojím:- )
BMW 324 TD Touring
...
Dlouhý vlasy krátkej rozum:-)))
Octava
Aktivista

Příspěvek od Octava »

slovacek.milos píše:máš jeden řídící vstřik ty osataní to neumí pokud je v tom guláš začal ych voda v čerpadle a koroze ;)
(LOL) (rofl)
Octavia TDi PD 4x4
Golf II 1,6TD 59KW SB
kybl
Sběrač informací

Příspěvek od kybl »

čau viper, to by mě zajímalo co je toho příčinou, poněvač mě to dělá to samý.mám motor sice BDG, ale Za studena to začne až tak 2600 - 2800 ot. To normálně slyšíš tu změnu zvuku. Začne to bejt tak ostrý :? na předvstřiku jsem byl dvakrát. Potom to začalo i tak divně tarokovat. Prej dej zrepasovat čerpadlo to je zadřenej přesuvník (LOL) haha. Dvacet táců v prdeli a stejně to dělá to samý. Podotýkám že předvstřik zas štelovali pak se kontroloval a sedí. Dokonce mě poučili že V6 asi moc nerozumím když nevím že to takhle přeskakuje - prej je vidět že přesuvník už funguje. takže už to neřeším, buď pojede nebo se to časem vysype a to pak odtáhnu na zahradu a budu v tom chlastat.
ps: Teď si opravuju stodvácu, měnil se olej a svíčky, taky sem kompresorem profoukl ac pumpu - nechtěla jít do otáček (noteeth) ještě že ji nemusím logovat a nastavovat něco přes pc. bude v záloze až dojezdí nafťák :-D
wintrej
Přispěvovatel

Příspěvek od wintrej »

Vstreky si mal vonku? A ešte pre istotu vyber turbo rozpol ho a vyčisti a skontroluj či nemáš poškodene lopatky.Mal som s tým pár patalíí v vyfukoveho zvodu sa mi odlamovali kusy plechu a poškodili mi turbo.Skontroloval by som v akom stave su vstreky ako rozprašuju a nastavil otvaraci tlak. Musí to isť.
Octava
Aktivista

Příspěvek od Octava »

ten samy problem superb 2006 BDG, kdyz nema uplne 90 tak to dela, jakmile je ohratej na provozku tak to nedela vzdy zmeni trochu zvuk (zdrsni kolem 2000ot pri akceleraci.... podotykam nove rozvody, hydrostely, vahadla, cerpadlo po repasi z BOSCHE, turbo 20 000km po vymene za uplne nove! a porad to lehce zdrsni zvuk kolem 2000ot takez je to asi v norme ;)
Octavia TDi PD 4x4
Golf II 1,6TD 59KW SB
L
Přispěvovatel

Příspěvek od L »

Hlásím se do klubu :-). Passat, BDH, dělá mi to samé, ale většinou ne při plné zátěži. Řekněme na půl plynu, při přechodu nad 2200 ot- skoková změna zvuku, jakoby se razantně zvětšil předvstřik. Jezdit, neřešit. :-)
kybl
Sběrač informací

Příspěvek od kybl »

tak koukám že nás je v klubu víc :D jinak svatá slova - jezdit a ono si to nějak "sedne" :D bohužel je naše mínus že bysme chtěli mít dokonalý auta aby chodily jak hodinky. Jenže máme 2,5V6 a tam to kolikrát moc sladit nejde (navíc tak potichu jako commonrail to asi nikdy nebude).
Mám perličku od známýho (podotýkám, že auto ma na ježdění do slova a do písmene(octavku) olej mění po 20k km, už púl roku mu tam rachtá napínák řemene, žhaví mu dvě svíčky, cvakají hydroštely no děs, ale jede) - tak mi povídá: nesmíš se s tím po ránu tak mazlit, musíš tomu naložit, rychlejc se to ohřeje a nebude rachotit (noteeth)
kokrh
Nováček

Příspěvek od kokrh »

Mam motor BDH a to same jak popisujete.Asi je to normalni.Predtim jsem mel motor BDG a tam to same.Tak to neresim.
mirda15
Přispěvovatel

Příspěvek od mirda15 »

To už tam známýmu nepracuje 24 ventilů, ale tak o 1/3 míň :D :D :D
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“