Vážení zkušení esterifikanti....

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
slovacek.milos
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od slovacek.milos »

[quote="hranicka"]

dík moc za reakci, 6O litrů to bylo sádlo maso ale při dvojnásobku met a louhu esterifikace proběhla já to zamotal do normál esterifikovaného oleje s LTO,

něco mám poslívaníý v padesátce to nechám týden, to jsou ty konce, u padesátky porážku v pohodě dostaneš,

jetě mi prosím napiš jakou kyselinu a jaké dávky dát do pudinku abych ho přiměl k rozumu dík,

a ten pudink rošlehat nebo co sním dík
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

kyselina chlorovodíková, (solná) HCL. většinou stačí trocha, objemově o něco málo větší množství , než množství louhu, o který jsi to přehnal. Ale před tím odstraň glycerín ze dna, občas to má jinak tendenci reagovat obráceně. To rozšlehání pomůže, nech to půl dne odstát, přebytečná kyselina si sedne bez další reakce na dno. Proper to pořádně vodou, odčerpej vodu ze dna a TENTOKRÁT JE PŘEVAŘENÍ NUTNOST! Kyselina napadá kovy a sežrala by trubky, vstřiky a čerpadlo. Kyselina se varem odstraní.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

hranicka píše:kyselina chlorovodíková, (solná) HCL. většinou stačí trocha, objemově o něco málo větší množství , než množství louhu, o který jsi to přehnal. Ale před tím odstraň glycerín ze dna, občas to má jinak tendenci reagovat obráceně. To rozšlehání pomůže, nech to půl dne odstát, přebytečná kyselina si sedne bez další reakce na dno. Proper to pořádně vodou, odčerpej vodu ze dna a TENTOKRÁT JE PŘEVAŘENÍ NUTNOST! Kyselina napadá kovy a sežrala by trubky, vstřiky a čerpadlo. Kyselina se varem odstraní.
Zkousel jsi pouzit obycejny ocet namisto zirave kyseliny?
Mercedes-Benz W210 300D
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

hranicka píše:kyselina chlorovodíková, (solná) HCL. většinou stačí trocha, objemově o něco málo větší množství , než množství louhu, o který jsi to přehnal. Ale před tím odstraň glycerín ze dna, občas to má jinak tendenci reagovat obráceně. To rozšlehání pomůže, nech to půl dne odstát, přebytečná kyselina si sedne bez další reakce na dno. Proper to pořádně vodou, odčerpej vodu ze dna a TENTOKRÁT JE PŘEVAŘENÍ NUTNOST! Kyselina napadá kovy a sežrala by trubky, vstřiky a čerpadlo. Kyselina se varem odstraní.
Zkousel jsi pouzit obycejny ocet namisto zirave kyseliny?
Mercedes-Benz W210 300D
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

ocet je taky kyselina. Podle koncentrace ji budeš muset použít víc a nevím, jak se chovaj octany (soli octa). Kuchyňská sůl, která vznikne při použití HCL je předvídatelná a dá se vyloučit praním. HCL je plyn chlorovodík rozpuštěnej ve vodě, vyvaříš vodu, vyvaříš i chlorovodík.
slovacek.milos
Aktivista

tak to dobře dopadlo ta palmová majda je v ledničce kalná ale v té mé míchanici to dopadlo dobře, celkem slušné palivo když se odleží bude to OK

takže na ten nejnusnější pálmák fajrajt jsem dal na 4O litrů oleje 8 metanolu, 4 desi louhu, ohřál jsem na 45 stupnů, a je to OK

když jsem dal normál dávku poloviční byl z toho sádlový hnus který jde ale dále esterifikovat ;)
etylek
Přispěvovatel

Příspěvek od etylek »

Tak to mě překvapuje, že to šlo esterifikovat podruhé :o
Kolik z toho bylo glycerinu? Předpokládám, že více jak z normal oleje...
slovacek.milos
Aktivista

etylek píše:Tak to mě překvapuje, že to šlo esterifikovat podruhé :o
Kolik z toho bylo glycerinu? Předpokládám, že více jak z normal oleje...
mě to taky překvapilo v minulosti jsem jel druhou esterifikací do pudinku, glycetinu bylo hodně, ale nemohu přesně říct já jsem ty koce posléval do padesátky no a celkem ze 13O litrů tak dvacka je to na šutr a neho dostat ven

mám ten sajrat po první esterifikci tak asi 14 litrů v dílně, prostě jsem ho trohu odlil přiměřeně přilil louh s etanolem a ono to jelo dál, prostě jsem zkusil,

mi právě borec vybral zdroje ale umí jen filtrovat no z toho sajrajtu toho moc nevyfiltruješ + problémy tak vzdal a já zas mám ;)
bobyd
Přispěvovatel

Příspěvek od bobyd »

e85 se misto methanolu asi uzit neda coz? (wallbash)
Sharan 1.9 TDI 96 kw GOAL
OVCE 2.0 TDI 103 kw BKD
slovacek.milos
Aktivista

bobyd píše:e85 se misto methanolu asi uzit neda coz? (wallbash)
užij budeš průkopníkem ;)
bobyd
Přispěvovatel

Příspěvek od bobyd »

De mi spis o to jestli to ma sanci na uspech................. 15% benzinu......kdybych predpokladal ze je to cistej etanol kolikrat vic by ho tam muselo bejt nez metanolu? (crazy)
OVCE 2.0 TDI 103 kw BKD
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

teoreticky by to mělo jít, ale ethanolu potřebuješ o dost víc než metanolu, tak nevím, jestli to bude ještě ekonomický.

jinak tamto nebyla dvojí esterifikace, pouzes ji dokončil.
Spudinkovatění nastane, pokud přidáš metyl s louhem. Pokud první reakce proběhla a došel metyl, tak už přidávej jen metyl a s louhem opatrně, jedině, že by se reakce zastavila. Třeba u toho sádla oproti řepce potřebuješ dvojnásobek metylu, ale louhu skoro stejně. Tak když to máš předmíchaný a dáš dvojnásobek, tj. i louhu, tak se ti to zdrcne.
slovacek.milos
Aktivista

hý bych to neřešil natankuj etanol zkus esterifikaci a napiš

mi to chytlo jsem natankoval do motorky a zjistl jsem vcelku nic jonda 75O magna 85 koní ;)
bobyd
Přispěvovatel

Příspěvek od bobyd »

Rozumel......zkusim napisu :)
OVCE 2.0 TDI 103 kw BKD
bobyd
Přispěvovatel

Příspěvek od bobyd »

Hm na deset litru palmaku 4 litry etylu a 60 gramu hydroxidu a ohral v pracce na 60 stupnu a nic se nedeje akorat se dela na vrchu neco jako led .....budu muset sehnat metyl otazka je co to udela kdyz to do toho chrstnu (LOL)
OVCE 2.0 TDI 103 kw BKD
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“