Peugeot 1.9TD cukání motoru

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
sonypolicka
Nováček
Odpovědi: 0

Peugeot 1.9TD cukání motoru

Příspěvek od sonypolicka »

Zdravím pánové.
Mám problém s uvedeným motorem (XUD9). Rupnul mi klíňák a namotal se do rozvodů, motor skočil o 2 zuby. Rozvody se udělaly a auto asi 14 dní v pohodě jezdilo, dobrej zvuk i starty.
Pak odešel altík a než jsem se dokopal s tím něco udělat tak asi 14 dní stál, odvezl jsem ho do servisu kde vyměnili kotvu a uhlíky a druhej den jsem si pro auto šel. Po ujetí cca 200m od servisu se opět ozval mě již důvěrně známý zvuk cupujícího klíňáku a než jsem zastavil, tak motor opět skočil.
Teď už neměl snahu ani blafnout, ale protočit šel v pohodě, takže kouslý to nebylo.
No nakonec to dělala špatná napínací kladka klíňáku která ho zase stáhla na stranu. Takže se znova přenastavili rozvody a motor opět běžel jako dříve.
Jenže teď ten motor má nějakej problém. Chytne na brnk, ale po ujetí pár metrů má snahu jakoby cukat. Jenže to není cuknutí jako propad výkonu ale spíš naopak. Pokud mu trochu nakrmím turbem, tak je to výraznější. Po ubrání se to trochu srovná. Dokonce mi to při předjíždění ztratilo tah. Bez turba to jakoby cuká nahoru a při turbu zase vynechává-netáhne.
Předevčírem když to takhle kravilo jsem vyřadil na světlech a volnoběh byl cca 2000ot/min a klesalo to asi minutu na normál.
No vyměnil jsem palivák a vyčistil intercooler a všiml jsem si, že na volnoběh te motor po 15-20 sekundách jakoby zakopne, zamele se na silentblocích, trochu zaduní (ale ne mechanicky) a z výfuku při tom vyjde sotva znatelnej obláček bílýho kouře.

Tak nevím, do to druhýho přestavování rozvodů to jelo jako z praku a teď mám obavu s tím jet někam dál.
Vzduchovej filtr starej dva měsíce, nafta nová Shell+VIF.
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Tady je divné, že zrovna u tohoto motoru skáčou rozvody, když kladky vydrží téměř nekonečně, a skočí o 2 zuby...To skočilo na čerpadle , ne? Jinak dělali něco s vačkou? Protože při potkání prdnou víka vačky/zlomí se/, nebo minimálně jedna..A sledoval bych kouř, protože aby motor držel sám 2000 ot, mohl běžet na olej. A jaké máš čerpadlo, Bosch nebo Lucas?
nepropadat panice...
sonypolicka
Nováček

čerpadlo je Lucas. S tím olejem mě to taky napadlo, ale motor zatím olej nebere a pokud můžu při svých jízdách potmě posoudit, tak ani nehulí.
Ŕemenice na klice byla úplně obalená gumou z klíňáku. Jinak se rozvody samozřejmě kolíkovaly, tak snad to nemůže být rozhozený. Ventildekl se ale nesundával. Co mě u nafty zaráží že když to cuká, tak je to asi jako když vynechává zapalování u benzínu - prostě rychlý změny. Kdyby bylo málo nafty tak to snad tak rychlý změny neudělá? To samý s olejem z turba že by to teklo po chvilkách a ne pořád?
Peugeot 306 1.9TD XUD9 66kW b.j.98
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

toto jsem řešil na Partneru DW8
namotal se plochej řemen a skočilo to, po přenastavení cukavej chod
z nějakýho důvodu se rozhodil předvstřik ( asi se hnulo čerpadlo? ), po nastavení O.K. a chrochtal jak za mlada
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Jakmile to cuká a není to třeba špatným přívodem nafty, je to většinou špatným, malým předvstřikem /u Lucase/. Přesně jak psal roman 1648..
nepropadat panice...
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

jj, nikdy bych něvěřil že se to bude projevovat právě takto..
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Je to stejně divné, namotané řemeny začaly až když se přidávaly klimatizace, a jiné přídavky ,řemen se prodlužoval, rozšiřoval a dávaly se aut. kladky s pérem, které se provozem "vymrdaly", řemen začal pochodat, ale jelikož jejich výměna /kladek/ byla obtížná a cena značná, majitel to ignoroval..Je neskutečný rozdíl v obsluze motoru v začátcích výroby tohoto motoru, a po provedení v plné palbě s pořádným turbem a hliníkovou vanou v pozdějších letech..Tehdy nějaké namotávání řemenu neexistovalo... :o
nepropadat panice...
sonypolicka
Nováček

Tak situace má vývoj.
Když už to blblo dost tak jsem si všiml že je splasklej balónek. Prostě se ucpalo sání. Profouknul jsem to zpátky do nádrže a všechny příznaky zmizely. Najel jsem 800km bez problémů. Pouze na volnoběh motor po chvilkách zakopnul.
No a naposledy jsem jel cca 30km a všechno v pohodě. Natankoval jsem asi jen 10 litrů a motor po cca 2 kilometrech začal hulit jak Avie a netáhnul. Napadla mě blbá nafta, tak jsem na nejbližší pumpě vzal dalších 20 litrů. Zlepšilo se to a 20km byl klid a pak to začalo znova. to už motor na volnoběh chcípal a neměl žádný výkon. Tak jsem před velkým stoupáním zastavil že se podívám jestli se zase neucpalo sání nafty. To ale bylo v pohodě, balonek se vracel a šel natvrdo. Motor ale už nechytil a tak jsem jel posledních 30km na laně.
Teď jsem mluvil s klukem u kterýho to je na dílně, že chybí napětí na ventilu předvstřiku. Trysky a vedení nafty a rozvody jsou OK. Otáčkoměr funguje.
Kde je ta jednotka co to řídí a nebylo by šéma?

Jinak nastartovat se to teď dá jen s plným plynem, hulí to jak prase bíle a neudrží se to pod 2000 ot/min.
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Nejdřív bych vyndal síto v nádrži, balonek nebalonek a začal tím. Pak bych zkusil čerpadlo napojit na kýbl nafty přímo, ať je jistota, že je vše o.k. Jestli to půjde, tak bych zkontroloval filtr a hlavně hadici od filtru k čerpadlu, ta nadělá pěknou paseku..Ale snad ti to zase neskočilo o zub...na čerpadle.. :) A čerpadlo máš Lucas, že?
nepropadat panice...
sonypolicka
Nováček

Jo pořád Lukas.
Hele a co ten regulační ventil? pokud není napájenej tak to nepojede ani náhodou ne?
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Pojede, ale ne tolik.Ale není důvod, aby to dělalo to, co říkáš. Na základní předvstřik to musí běžet..Jaký rok to auto je?
nepropadat panice...
sonypolicka
Nováček

No je to 98.
Věděl bys kam je ten regulační ventil připojenej? Potřeboval bych to proměřit a zjistit v čem je chyba.
Test s kanystrem zítra proběhne.
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Do ŘJ, měla by tam být krabička., buď pod čerpadlem nebo mimo.
nepropadat panice...
sonypolicka
Nováček

Tak nakonec to bylo špatný čerpadlo. Po výměně to jede jako ďas.
Umřelo v podstatě během tankování.
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Je to jako s náma..Večer jsem s ním byl na pivě a ráno bylo po něm.. :)
nepropadat panice...
Odpovědět

Zpět na „Peugeot“