No tak sem to znova zahřál a přilil 50ml methylu smíchaného s 5-ti g NaOH.hranicka píše:1) míchám objemově voda a louh 1:1, vody nedávat zbytečně moc, jen aby se louh rozpustil ale tady chyba nebude.Stewa píše: Tak jsem si zkusil udělat bionaftu, ale nepodařilo se mi oddělit glycerin od MEŘA![]()
1) Smíchal jsem 4g NaOH 99% s 20ml vody a pořádně protřepal až se všechen rozpustil.
2) Do teplého roztoku jsem přilil 100ml methylalkoholu a pořádně zamíchal.
3) Zahřál jsem litr hrubě přefiltrovaného použitého oleje na 55°C a vlil do něj roztok louhu a methylalkoholu.
4) Několikrát jsem to protřepal a nechal odstát.
No a když jsem k tomu druhý den přišel, tak to vypadalo stejně jako když jsem odcházel. Trochu světlejší kapalina než výfrit, ale žádná glycerinová ani jiná vrstva se neobjevila
Sakra pánové co dělám špatně? Je potřeba přesně určit poměr činidel pro danou dávku titračním procesem s isopropylalkoholem? viz: http://diy.freetekno.cz/manual/biodiesel.htm
2) Spíš bezpečnostní poznámka: bacha na oči, radši ten louh nech chvíli vychladnout, při míchání louhu a metylu už se mi párkrát metyl začal zpočátku vařit.
3) Já to ani nefiltruju, ale jinak OK.
4) Při počátku procesu se metyl bude držet na hladině, předpokládám, že jsi to měl v uzavřený nádobě, koukni, jestli tam ten metyl je v nezměněné podobě, nebo zmizel. Pokud zmizel (a nevypařil se), tak došlo k reakci. Z rostlinnýho oleje vznikne glycerín, ze sádla mejdlo, obě složky se bezpečně samy oddělí v pořadí (ode dna) mejdlo, glycerín, meřo, (metyl). Po tejdnu bejvá meřo čistý tak, že už není třeba ani prát (přefiltruju jen přes hadr a šup s tím do nádrže).
Pokud esterifikuješ směs olej+sádlo a použiješ příliš nízkou teplotu, tak se esterifikuje přednostně olej a sádlo jen málo, nebo vůbec, vznikne bahno pod hladinou. Pomůže přilejt metyl s louhem (pokud nějakej nezbyl na hladině) a opětovně ohřát.
Ještě dodám - meřo poznáš nejlépe podle viskozity při běžné teplotě okolo 20°C, asi nemusím rozepisovat.
Po 5h se začínají tvořit 3 vrstvy, černá s bordelem dole, pak hodně tmavá a zbytek taky tmavej. Ty přechody jsou nepatrný. Uvidíme zítra