Malinko odbočím od podkládání a přejdu k prevenci proti zanášení.
Je jasné, že v tomhle počasí co panuje venku se prostě nedá auto provozovat, tak jak má. Otázka zní, jak dlouho by se muselo jet v nějaké zátěži, aby se zas tak nějak pročistilo sání a tak...??
Bohužel žádný táhlý kopec po cestě do práce nemám, jen 5km rovinu po dálnici, v tohle počasí prostě 5q a plnej nedám
Prevence je vypodlozeni, nikoho nenapadlo ze saze jsou meke a vzdy jsou videt vydrene plochy od lopatek? dochazi k tepelnym sokum a tim k male deformaci a nasledne pridirani. Novejsi turba uz to nepotkava, i kdyz saze jsou stejne
DTchip.cz chiptuning, měření výkonu
Audi A5 3.0tdi 176kw- 318k 711Nm.
Audi A3, 1756, AGR 90k@241k 557Nm - prodáno
Mamoot píše:
Přivedlo mě to k otázce, se kterou snad místní znalci poradí.. čím se vlastně vnitřek turba (přesněji řečeno mechanismus naklápění) zanáší a co by mohlo způsobit takhle extrémní zanášení. (netankuju v JZD, benzínky střídám)
ASV motor, momentálně VA turbo, nové vstřiky (Sprinty), žádná úprava softu.
Mamoot píše:Během posledního půl roku jsem měl třikrát venku turbo, pokaždé se zaneseným naklápěním lopatek. Pokaždé jsem ho vyčistil a auto dalších 5tkm jelo, jak má. Závada se ale opakovala (nouzový režim, pokaždé nalogováno, stejný průběh logu - turbo na plný plyn tlačí 1,55b, při běžné jízdě cca 0,2-0,3b nad požadovanou hodnotu; N75 nový, plechovka OK, hadičky OK, váha OK). Když šlo turbo ven počtvrté, tak jsem koupil nové v naději, že příčina je v samotné turbíně. Nebyla. Nové turbo je v autě +- 5tkm a závada se opět opakuje.
Přivedlo mě to k otázce, se kterou snad místní znalci poradí.. čím se vlastně vnitřek turba (přesněji řečeno mechanismus naklápění) zanáší a co by mohlo způsobit takhle extrémní zanášení. (netankuju v JZD, benzínky střídám)
ASV motor, momentálně VA turbo, nové vstřiky (Sprinty), žádná úprava softu.
Poraďte, už mě to fakt nebaví
Osobne si myslim ze pokial niesi spekulant, ako zajst s nalozenou Tatroukou 5,0L na 100KM, tak ako prevencia staci pedal viac ku podlahe. Pokial jazdis malinko, predaj diesel a kupuj benzin. Mam uz asi 4ty diesel od VAG, nikdy som sa nestretol so zamrdanym turbom, a dalsie problemi ako komu co kde upchali spaliny a sadze su mi tiez cudzie.
A pokial ktym Sprintom nedoladis aspon trochu soft, konkretne tlak turba, teda ratio nafta vzduch a budes stym jazdit ako nedelu do kostola, zanasanie bude este vyraznejsie.
A ak tu niekto nahodou pisal to iste sorry, ale 20 lajstrov citat je to celkom vela
Tak jak píše Smoke, Je to dlouhodobé teplotní namáhání při kterém dojde ke ztrátě vůle mezi lopatkami, které se pak přidírají (kov na kov) já měl turbo čisté, pouze jsem musel upravit vůle. Už to tu někde psal i pan Huml, že někomu to může dělat i od výroby. U jedenáctilopaty (ASV) je to častý jev. U ALH a AHF Jsem to ještě neviděl. Proč už se to neděje u novějších turb ale netuším.
prowmen píše:Tak jak píše Smoke, Je to dlouhodobé teplotní namáhání při kterém dojde ke ztrátě vůle mezi lopatkami, které se pak přidírají (kov na kov) já měl turbo čisté, pouze jsem musel upravit vůle. Už to tu někde psal i pan Huml, že někomu to může dělat i od výroby. U jedenáctilopaty (ASV) je to častý jev. U ALH a AHF Jsem to ještě neviděl. Proč už se to neděje u novějších turb ale netuším.
Ještě by mě docela zajímalo, jestli někdo měl podložené turbo rozdělané třeba po 100 tis. km. Protože se mi nechce věřit že podložky, které mají 0,2 mm takovéto teploty dlouhodobě snesou, i vzhledem k tomu že jsou opřené. Někteří si válečky nechali vyrobit o nějakou tu desetinu silnější např. z nerezi, ale slitina inconel, ze které jsou střeva turba vyrobeny, mimo jiné využívané v jaderném průmyslu do reaktorů apod. jak jsem se dočetl, musí odolávat dlouhodobě velkým teplotám. I přesto se v turbu deformují a ztrácejí vůle. Potom si teda neumím představit co časem udělají válečky z obyčejné nerezi (možná nic). Sám mám podloženo kalenou planžetou, radši silnější a ubráno na válečku. Nicméně je to asi jediné efektivní řešení této slabiny a nezbývá doufat že to vydrží až dokonce životnosti turba/auta která je nemalá.
Na VB jsem to tak mel 4 roky, a kdyz jsem je pak pro kontrolu vytah, byly jen černy a ohebne stale bylo, se nema kam pohnout kdyz ma samo o sobe 0,1 mm
DTchip.cz chiptuning, měření výkonu
Audi A5 3.0tdi 176kw- 318k 711Nm.
Audi A3, 1756, AGR 90k@241k 557Nm - prodáno
prowmen píše:Ještě by mě docela zajímalo, jestli někdo měl podložené turbo rozdělané třeba po 100 tis. km. Protože se mi nechce věřit že podložky, které mají 0,2 mm takovéto teploty dlouhodobě snesou, i vzhledem k tomu že jsou opřené. Někteří si válečky nechali vyrobit o nějakou tu desetinu silnější např. z nerezi, ale slitina inconel, ze které jsou střeva turba vyrobeny, mimo jiné využívané v jaderném průmyslu do reaktorů apod. jak jsem se dočetl, musí odolávat dlouhodobě velkým teplotám. I přesto se v turbu deformují a ztrácejí vůle. Potom si teda neumím představit co časem udělají válečky z obyčejné nerezi (možná nic). Sám mám podloženo kalenou planžetou, radši silnější a ubráno na válečku. Nicméně je to asi jediné efektivní řešení této slabiny a nezbývá doufat že to vydrží až dokonce životnosti turba/auta která je nemalá.
To mas tak...niekedy staci aj dufat Ale ta obyc nerez to nevydrzi....A tie podlozky sa prepalia tiez.