JTD - snížený výkon

Alfa Romeo, Fiat, Lancia...

Moderátoři: šulda, Moderátoři

blacklight
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

JTD - snížený výkon

Příspěvek od blacklight »

Chlapi potřeboval bych poradit....

Poslední dobou mi přijde že moje JTD nemá takový výkon jako kdysi... Nedokážu ale posoudit, jestli to už není rozežranost. Potřeboval bych trochu poradit co všechno projít a zkontrolovat, co by autu žralo výkon....

Nejprve fakta:
Je to 1.9JTD 77KW, nafta normální, většinou + panák aditiva, za celou dobu jsem tím zkusmo prolil cca 20L rostlinného oleje, vždy s naftou. Před 2ma měsíci výměna váhy a zaslepení EGR. Auto nehulí, jen když tomu fakt pořádně naložím tak to odfoukne obláček, volnoběh pravidelný, chod motoru OK, na diagnostice chyby žádné.

Můj pocit:
Přijde mi, že když chci předjet, tak to auto je slabé. Na druhou stranu když změřím čas 0-100 , tak to těch cca 11 sekund dá, což je hodnota v tabulce. Nedávno jsem zkoušel na dálnici jestli to vytáhne max. rychlost (v papírech 183) a do mírného kopce jsem měl na tacho hned 190, takže to je relativně taky OK.
Nemůžu si pomoct, ale stejně mi občas přijde že když chci předjet tak se tomu nechce a nevystřelí to tak jako za starých časů...

Proto bych potřeboval vědět, co se na tom vše dá zkontrolovat, abych vyloučil techniku. Může to totiž být opravdu jen můj pocit.
Octavia 1.9 TDI
Golf 2.0 TDI
EX: Lancia Lybra SW 1.9 JTD, Lancia Thesis 3,2 V6, LPG Opel Meriva LPG
UchoTD
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UchoTD »

najprv to chce niekoho kto s tou diagnostikou vie aj niečo iné ako vyčítať chybičky :) a problém je definovaný rozsiahle,ale nie až tak vecne,nevyjadruješ sa kedy presne cítiš,že je slabé,kedy sa ti zda,že nevládze,nejde ako má.
Mitsubishi Lancer EVO VIII 366kw 670NM
Mitsubishi Lancer EVO IV 242kw
Mitsubishi Outlander 2.2DID
Mitsubishi SpaceStar 1.3MPI
VW T5 lift T6 140kw
Škoda Superb 2.0TDI 4x4
blacklight
Přispěvovatel

S tou diagnostikou to máš pravdu... já jsem to koupil jen tak abych věděl co tomu je, je to ELM za pár peněz. Něco bych tam dokázal změřit, ale nevím na čem bych to porovnával, takže je to tak jak říkáš....

Pocit slabého auta mám nejčastěji když předjíždím. Obvykle je to třeba z rychlosti 90 na 120, otáčky kolem 2300-2600.
Taky třeba na dálnici, když jedu těch 130, přibrzdím za někým pomalejším na 110, on uhne, a pak se chci rozjet na těch cestovních 130-140, tak dám plyn na podlahu a přijde mi že se vedle toho auta co mi uhnulo plazím ještě dost dlouho.
Octavia 1.9 TDI
Golf 2.0 TDI
Radek156
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek156 »

Kolik ti tlačí turbo ?.....Odkud jsi ?
:kol1: Obrázek Pobočka CZ - Havlíčkův Brod Alfa 156 320HP@650Nm Úprava vstřiků byObrázek
_____
blacklight
Přispěvovatel

Jsem ze severu moravy, 15km od slovenských hranic.

Tlak jsem zkoušel měřit už před nějakým časem a minimum na volnoběh je kolem 0,96 Baru , na plný kotel do kopce je to 1,9 barů.

Kámoš co to má chipnuté naměří přes 2,1 barů.

Graf zde. Obrázek
Začátek plný kotel do kopce, pak z kopce a kousek dojezd normální jízdou.

Pokud mi někdo řekne jak to změřit jinak, případně které 4 hodnoty jsou lepší pro měření tak to pojedu zkusit znovu.
Octavia 1.9 TDI
Golf 2.0 TDI
matus
Přispěvovatel

Příspěvek od matus »

solenoid egr skontrolovat
a do grafu daj tlak nafty otacky a mnozstvo vzduchu ale realne nie teoreticke a daj sem graf alebo bez grafu iba hodnoty
Honza ITC
Nesolidní prodejce
Nesolidní prodejce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza ITC »

Zkus zaslepit EGR ventil. Rozeber některou spojku která má plechový těsnění, to samý vystřihni ze slabýho plíšku, ale ať je neprůchozí. A uvidíš.
Já měl stejněj problém a tímto jsem ho vyřešil, respektive jsem se ujistil že je závada, tam kde jsem si myslel, zasekával se EGR ventil. Tím pádem turbo nabíhalo dýl, bylo to línější.
Podle grafu z fiatecuscanu začalo turbo nabíhat na plný tlak o 300ot. dřív. po zaslepení
Fiat dělá z lidí automechaniky.
Italiancars 4ever ;-)
Lancia Lybra 2,4 JTD 103kW chip by Šarkan 192koní a 380Nm
Obrázek
blacklight
Přispěvovatel

Honza ITC píše:Zkus zaslepit EGR ventil. Rozeber některou spojku která má plechový těsnění, to samý vystřihni ze slabýho plíšku, ale ať je neprůchozí. A uvidíš.
Já měl stejněj problém a tímto jsem ho vyřešil, respektive jsem se ujistil že je závada, tam kde jsem si myslel, zasekával se EGR ventil. Tím pádem turbo nabíhalo dýl, bylo to línější.
Podle grafu z fiatecuscanu začalo turbo nabíhat na plný tlak o 300ot. dřív. po zaslepení
EGR mám zaslepený - to jsem výše psal. Změnu jsem poznal přesně jak říkáš. Hlavně v nižších otáčkách se to auto chová o dost lépe.

Teď mi jde hlavně o celkový jízdní projev.
Octavia 1.9 TDI
Golf 2.0 TDI
blacklight
Přispěvovatel

Přidávám grafy, které jsem naměřil dneska....
Jsou tam trochu větší prodlevy řazení, protože se mi ten otevřený kaslík zarýval do nohy.

Oba dva jsou sprint, plný kotel 1-2-3 na rovné cestě. Do rychlosti cca 110. Na začátku jsem ale nejel gumovačkou, to se mi nechtělo.

Obrázek
Obrázek
Octavia 1.9 TDI
Golf 2.0 TDI
Radek156
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek156 »

pošli hodnoty v excelu...fes ti generuje formát csv....otáčky ,real tlak turba , tlak nafty, celk.množství vzduchu , celk.množství nafty...na 4ku pod plným od 1400ot do 4400....porovnáme real vs požadavek RJ
:kol1: Obrázek Pobočka CZ - Havlíčkův Brod Alfa 156 320HP@650Nm Úprava vstřiků byObrázek
_____
blacklight
Přispěvovatel

Radek156 píše:pošli hodnoty v excelu...fes ti generuje formát csv....otáčky ,real tlak turba , tlak nafty, celk.množství vzduchu , celk.množství nafty...na 4ku pod plným od 1400ot do 4400....porovnáme real vs požadavek RJ
OK, akorát 4400ot už je celkem vysoká rychlost, takže to budu muset zkusit někde na dálnici při malém provozu. Toto nejsem schopen udělat hned, určitě to nedám tento víkend. Můžu ti to pak poslat třeba jako SZ ?
Octavia 1.9 TDI
Golf 2.0 TDI
Radek156
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek156 »

tak alespoň 4200...to nemáte u vás kousek rovné silnice ? ;)
_____
blacklight
Přispěvovatel

No překvapím tě, ale tady ne.... je to tady jeden kopec vedle druhého a samá zatáčka... když do toho započítáme ještě provoz, tak by to bylo dost složité. Při 4000ot. tam bude kolem 150km/h.

Teď už to nestihnu a příští týden jsem out, tak to dodám později.
Octavia 1.9 TDI
Golf 2.0 TDI
Honza ITC
Nesolidní prodejce
Nesolidní prodejce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza ITC »

Tak třeba už se ti to jen zdá :-D 77kw neni nic moc na tak těžký auto.
Fiat dělá z lidí automechaniky.
Italiancars 4ever ;-)
Lancia Lybra 2,4 JTD 103kW chip by Šarkan 192koní a 380Nm
Obrázek
Radek156
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek156 »

Ono by to stačilo nalogovat i na 3rs od volnoběhu do 4400ot
_____
Odpovědět

Zpět na „Italské vozy“