Smíchání modré a červené chladící kapaliny
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Smíchání modré a červené chladící kapaliny
Zdravim, nedopatřením se mi podařilo nalejt k červený modrou do oktávky tdi.
Ptám se spíš proto, že bych potřeboval jezdit a jestli by mi to někdo v Praze na počkání nevysál a nenalil novou, kterou bych si případně přivezl. Dneska jsem s tim najel 50 km a nic nestandardního se nestalo.
Někde jsem četl, že může zhrudkovatět a zacpat chladič.
Dík Milan
Konkrétně jsem tam přilil G48 od Sherona
Ptám se spíš proto, že bych potřeboval jezdit a jestli by mi to někdo v Praze na počkání nevysál a nenalil novou, kterou bych si případně přivezl. Dneska jsem s tim najel 50 km a nic nestandardního se nestalo.
Někde jsem četl, že může zhrudkovatět a zacpat chladič.
Dík Milan
Konkrétně jsem tam přilil G48 od Sherona
Naposledy upravil(a) mirulu dne 02 pro 2010, 21:44, celkem upraveno 1 x.
-
slovacek.milos
- Aktivista
- chiptuning
- Aktivista
- Kontaktovat uživatele:
-
pokornasek.pepan
- Aktivista
Obecně platí toto:
G11 (zelená, někdy modrá) - norma TL774C
G12 (růžová, oranžová) - norma TL774D
G12+ (růžová) - norma TL774F
G12++ (růžová) - norma TL774G
S mísením je to podobné jako s oleji - některé kapaliny se smějí mísit, ale v zásadě se to nedoporučuje (doplňovat by se v ideálním případě měla vždy kapalina stejné normy, jaká je v systému naplněna). Nicméně podle výrobce VW je dáno: Kapaliny s normou C a D se v žádném případě nesmějí míchat. Vznikne velmi agresívní směs hnědé barvy, která rozežírá hliník a naleptává gumu.
Pokud se jedná o novější kapaliny s normou F nebo G, ty se mohou mísit s čímkoliv bez problémů.
G11 (zelená, někdy modrá) - norma TL774C
G12 (růžová, oranžová) - norma TL774D
G12+ (růžová) - norma TL774F
G12++ (růžová) - norma TL774G
S mísením je to podobné jako s oleji - některé kapaliny se smějí mísit, ale v zásadě se to nedoporučuje (doplňovat by se v ideálním případě měla vždy kapalina stejné normy, jaká je v systému naplněna). Nicméně podle výrobce VW je dáno: Kapaliny s normou C a D se v žádném případě nesmějí míchat. Vznikne velmi agresívní směs hnědé barvy, která rozežírá hliník a naleptává gumu.
Pokud se jedná o novější kapaliny s normou F nebo G, ty se mohou mísit s čímkoliv bez problémů.
Naposledy upravil(a) Marek77 dne 03 pro 2010, 11:30, celkem upraveno 2 x.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
RENAULT Kadjar 1,33TCe 117kW automat (*2019)
Dokonale a hlavně blbuvzdorně napsáno. Díky Marku 
Octavia 2 08, TDI BLS DPF, ECU úprava TDIfun - EGR off, GT1646V, 324Nm/148 PS
Služebník...
Vrátím se k původnímu dotazu:
Kapalina G48 od Sheronu, kterou pisatel dolil do systému, je pokud vím nemrzka, která plní normu VW TL774C a má modrozelenou barvu. Tu lze doplnit i do růžové, ale pouze v případě, že ta růžová je TL774F nebo G. Pokud by to byla prapůvodní náplň, která se do Octavie dávala, tedy G12 s normou TL774D, bude to dost zlobit.
Vzhledem k tomu, že se dá asi jen těžko zjistit, jestli ta původní růžová kapalina v autě je norma TL774D, F nebo G, asi bych celý systém vypustil, vypláchl několikrát čistou vodou a naplnil znovu něčím novým, ověřeným a hlavně nenamíchaným.
Vrátím se k původnímu dotazu:
Kapalina G48 od Sheronu, kterou pisatel dolil do systému, je pokud vím nemrzka, která plní normu VW TL774C a má modrozelenou barvu. Tu lze doplnit i do růžové, ale pouze v případě, že ta růžová je TL774F nebo G. Pokud by to byla prapůvodní náplň, která se do Octavie dávala, tedy G12 s normou TL774D, bude to dost zlobit.
Vzhledem k tomu, že se dá asi jen těžko zjistit, jestli ta původní růžová kapalina v autě je norma TL774D, F nebo G, asi bych celý systém vypustil, vypláchl několikrát čistou vodou a naplnil znovu něčím novým, ověřeným a hlavně nenamíchaným.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)