když jsme u těch náhradních zdrojích

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
Vecernicek
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

když jsme u těch náhradních zdrojích

Příspěvek od Vecernicek »

Chtěl bych se zeptat a nevím kde, vy mě příjdete takoví že by jste mi dokázali poradit.

Když bych chtěl tepelné čerpadlo na barák, stojí to v sadě 200'000,Kč, ale některé komponenty jde koupit zvlášť.

Co si myslíte o tomhle:
Na střechu hodit pár trubek natřených na černo a napustit je lihem nebo co se leje do tepelných čerpadel, do sklepa umístit kompresor, a jeho vývod napojit na boiler třebas 300l vody a nějaký jednoduchý spínací mechanizmus? Mě neříkejte že když kompresor stojí 15'000Kč že k tomu potřebuju ještě dalších 185'000.

Co vy na to? (wallbash)
hranicka
Přispěvovatel

Re: když jsme u těch náhradních zdrojích

Příspěvek od hranicka »

Vecernicek píše:Chtěl bych se zeptat a nevím kde, vy mě příjdete takoví že by jste mi dokázali poradit.

Když bych chtěl tepelné čerpadlo na barák, stojí to v sadě 200'000,Kč, ale některé komponenty jde koupit zvlášť.

Co si myslíte o tomhle:
Na střechu hodit pár trubek natřených na černo a napustit je lihem nebo co se leje do tepelných čerpadel, do sklepa umístit kompresor, a jeho vývod napojit na boiler třebas 300l vody a nějaký jednoduchý spínací mechanizmus? Mě neříkejte že když kompresor stojí 15'000Kč že k tomu potřebuju ještě dalších 185'000.

Co vy na to? (wallbash)
1) Náplně s mnohem lepší účinností než líh se dají v pohodě sehnat, kdyžtak ti to naplní servisák od klimatizací.

2) vyber si, jestli to chceš ohřejvat sluníčkem nebo tepelným čerpadlem, protože nikdy nebudeš mít větší zisk tepla, než je součet příkonu kompresoru a pohlceného záření ze slunce.

V případě sluníčka kompresor nepotřebuješ, jen pořádnou tepelnou izolaci kolem kolektoru, ideálně zespod polystyren a zvrchu "skleník" + nějaký levný oběhový čerpadlo.

Pokud bys chtěl tepelný čerpadlo, tak zase potřebuješ přírodní zdroj tepla, kterej bude mít co největší "tvrdost", ideálně tekoucí voda v řece, nebo aspoň rybník, hůře, ale ještě použitelný vzduch - čím větší vyměník, tím lepší, protože čím bude menší rozdíl mezi ochlazovanou a ohřívanou stranou, tím je větší účinnost.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
Pavel
Přispěvovatel

Příspěvek od Pavel »

Otázka jestli se Ti to vůbec vyplatí, materiál , údržba a zda to vůbec bude fungovat pak spotřeba apod. Jestli není lepší ten boiler na sazbu bez starostí anebo pak sehnat dva tři fotovoltaický panely a sehnat patřičnou spirálu do boileru, pak máš na 30 let klid, když už chceš investovat.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

co máš za barák,

synovec ted postavil barák polistyren 15O mm trojskla a topení ho vyjde něco přes šest litrů + paušál za přímotop a sem tam hodí i křívko do krbu

že by lítal po baráku s ručníkem a otíral to ne ale dvacet stupnů z podlahového topení ;)
Vecernicek
Přispěvovatel

Příspěvek od Vecernicek »

Porotherm 44 P+D, Heluz pot+miako, zateplení zatím žádné, ale do budoucna bude 100mm polystyren, Střecha s dvojtými větracími otvory, 22cm vaty, 2patra+podkroví, zastavěná plocha 100m2, celková nějakých 200m2, objem 500m3, slunce svítí od rána do večera, není ničím stíněný zasekaný do kopce, klasické dvouskla, 5tikomorové, spodní podlaha: betonová deska, hydroizolace, 5cm tvrzený polystyren, 5cm beton, kachle.

Nechci být závislý na E.ONu, JMP apod... S krbem počítám, hlavní prblém je na jaře a na podzim kdy večer je zima a musím zapnout kotel a přes den je teplo a nepotřebuju aby topil.

Soláry taky o nich přemyšlím, prý jde použít záložní zdroj k počítači k výrobě střídavého proudu, ale kdesi jsem zase četl že záložní zdroj k pc nemá sinusové napětí což v případě pohonu elektromotru je problém.

Pavel: Ano máš pravdu, ale chtěl bych to zkusit navrhnout a kdyby to fungovalo tak bych si mohl dovolit plýtvat energií jako blázen a nevadilo by mi to.
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“