Vecernicek píše:Chtěl bych se zeptat a nevím kde, vy mě příjdete takoví že by jste mi dokázali poradit.
Když bych chtěl tepelné čerpadlo na barák, stojí to v sadě 200'000,Kč, ale některé komponenty jde koupit zvlášť.
Co si myslíte o tomhle:
Na střechu hodit pár trubek natřených na černo a napustit je lihem nebo co se leje do tepelných čerpadel, do sklepa umístit kompresor, a jeho vývod napojit na boiler třebas 300l vody a nějaký jednoduchý spínací mechanizmus? Mě neříkejte že když kompresor stojí 15'000Kč že k tomu potřebuju ještě dalších 185'000.
Co vy na to?

1) Náplně s mnohem lepší účinností než líh se dají v pohodě sehnat, kdyžtak ti to naplní servisák od klimatizací.
2) vyber si, jestli to chceš ohřejvat sluníčkem nebo tepelným čerpadlem, protože nikdy nebudeš mít větší zisk tepla, než je součet příkonu kompresoru a pohlceného záření ze slunce.
V případě sluníčka kompresor nepotřebuješ, jen pořádnou tepelnou izolaci kolem kolektoru, ideálně zespod polystyren a zvrchu "skleník" + nějaký levný oběhový čerpadlo.
Pokud bys chtěl tepelný čerpadlo, tak zase potřebuješ přírodní zdroj tepla, kterej bude mít co největší "tvrdost", ideálně tekoucí voda v řece, nebo aspoň rybník, hůře, ale ještě použitelný vzduch - čím větší vyměník, tím lepší, protože čím bude menší rozdíl mezi ochlazovanou a ohřívanou stranou, tím je větší účinnost.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.